A Bezerédi-Duna-ágnál

Balczó Bertalan szerint a fejlesztésekhez nélkülözhetetlen a hazai nemzeti parkok igazgatóságainak erős intézményrendszerre.

Zöld FöldVass Krisztián2021. 05. 21. péntek2021. 05. 21.
A Bezerédi-Duna-ágnál

Nemzeti parkjaink több száz helyszínen dolgoznak. Mostanság szám szerint 88 természetvédelmi fejlesztésen munkálkodnak hazánkban, mintegy 40 milliárd forint felhasználásával. Több mint 100 ezer hektáron javul Magyarország természeti környezetének állapota. Ennek egyik eleme, a Bezerédi-Duna-ág Bács-Kiskun megyei rehabilitációjának záróakkordja 2021 tavaszán volt Dunafalva közelében. Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkárral és Závoczky Szabolcs nemzetipark-igazgatóval jártuk körül a folyam menti tájat.

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság olyan megoldást talált, amellyel a vízborítás egész évben biztosított a Duna-ágban, és ezzel a vizes élőhelyekhez kötődő értékek hosszú távon fenntarthatók lesznek. A Bezerédi-Duna-ág a ráfordított 559 millió forint felhasználásával teljes mértékben újjászületett. A pályázati forrás segítségével természeti értékekben gazdag, egyben kedvelt kiránduló- és horgászhely újult meg.

Balczó Bertalan szerint a fejlesztésekhez nélkülözhetetlen a hazai nemzeti parkok igazgatóságainak erős intézményrendszerre. A projektek szerteágazó tevékenységeket ölelnek fel, de legfőképpen az élőhelyek helyreállítását célozzák. Emellett célul tűzték ki a természetvédelmi őrszolgálat hatékonyságának növelését is, a védett területek kezeléséhez szükséges infrastruktúra javítását, valamint az ökoturisztikai létesítmények, látogatóközpontok, bemutatóhelyek további fejlesztését, újak létrehozását.

Sikerült továbbá azt a hátteret is javítani, amely biztosítja a fajok és élőhelyek változásainak követését a szakemberek számára. Ezek a háttéradatok, szakértői munkák teszik lehetővé a beavatkozást annak érdekében, hogy megvédjék a természeti környezetet.

Závoczky Szabolcs kiemelte, hogy az érintett, mintegy öt kilométer hosszú Duna-ág az elmúlt száz évben jelentősen feltöltődött, feliszapolódott. Emiatt az egykori ártéri élővilág visszaszorult. A Bezerédi-Duna-ágból mederkotrással nagyjából 60 ezer köbméter iszapot távolítottak el. Olyan vízvisszatartó építményeket alakítottak ki, melyek meggátolják a holtágak kiszáradását.

A pályázati forrás segítségével természeti értékekben gazdag, egyben kedvelt kiránduló- és horgászhely rehabilitációja valósul meg Dunafalva község határában, a Duna árterületén. A beavatkozás eredményeként a Bezerédi-Duna-holtágban nagyobb állandó vízmélység, magasabb vízszint tartható, melynek következtében megállhat a hínárnövényzet túlburjánzása, továbbá javulhat a holtág halmegtartó képessége.

A beépített zsilipek és küszöbök segítségével az év nagy részében tartós vízborítás biztosítható az egykori mellékág területén. A Duna–Dráva Nemzeti Park részét képező Bezerédi-Duna egyben Ramsari-terület is, amely számos védett és fokozottan védett madárfaj fészkelő- és táp­lál­ko­zó­területe is.

Minden cseppjében teret nyer a természet. Mert ab­ban is mindhárman egyetértünk: a víz maga az élet. Ebbéli hitünkben pedig nagyon sokan osztoznak.

Ezek is érdekelhetnek