Keressük az Év Halát!

Hagyományosan minden esztendőben – a Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére és szervezésében – a nagyközönség megválasztja az Év Halát.

Zöld FöldO. Horváth György2021. 12. 01. szerda2021. 12. 01.

Kép: Freshwater fish Common Roach, Fotó: Shutterstock

Freshwater,Fish,Common,Roach
Freshwater fish Common Roach
Fotó: Shutterstock

2022-re is meghirdettek három je­­löl­­tet, melyek közül a nyertes az lesz, amelyik a legtöbb szavazatot kapja az interneten. A voksokat de­­cember 31. déli 12 óráig lehet leadni a társaság honlapján. A mostani jelöltek őshonosak, akad köztük sza­­badon horgászható és védett faj is.

Az első jelölt a bodorka. Ez a szép nevű hal nem nő túl nagyra, átlagos példányai sem nagyobbak 20 centinél, fél kilónál. (A rekordot 2000-ben fogták, ami viszont 1,9 kilós volt!) Gyönyörű, égő narancssárga, pirosas hasfelületi úszói vannak, de igazi bélyege a hasonló színű szemgyűrűje. (Laikus számára összekeverhető a leánykoncérral – ami sokkal nagyobbra nő és nem színes a szeme körül – és a vörösszárnyú keszeggel, aminek más állású a hátúszója.) Tömeges halunk, a kezdő horgászok kedvence, illetve ragadozóhalaink gyakori zsákmánya. Szinte minden vizünkben megél – a hegyvidéki kis patakok és a túl erős sodrású folyószakaszok kivételével.

Bodorka. Fotó: Shutterstock

Egy másik keszegféle, a ba­goly­keszeg a következő jelölt. A neve magáért beszél: jellegzetes nagy szeme különbözteti meg más ha­lainktól. Teste magas, oldalról lapított. A feje kicsi, tompa, lekerekített orral. Szája alsó állású, ami a táplálkozási szokásaira utal: csapatban élő példányai a mederfenéken táplálkoznak, lárvák, csigák, kagylók a fő eledelük. A faj elterjedésének nyugati határa Bajorország, kelet felé pedig az Aral-tó. A horgászoknak szintén gyakori zsákmánya, tömeges az előfordulása. A re­­kordot itt is egy 1,9 kilós példány tartja még 1970-ből. Ahogyan a bodorka is, a bagolykeszeg is szálkás, de irdalva, kisütve nagyon fi­nom csemege.

Bagolykeszeg. Fotó: Shutterstock

A harmadik aspiráns ritka, így védett hal. A széles durbincs kicsi, de zömök, nagyobb egyedei is csak 15 centisek. Elég nagy a feje, nagy szemekkel, csúcsba nyíló szájjal. Kifejlett korban puhatestűek, rovarlárvák, rákok és férgek teszik ki a táplálékát. Áramláskedvelő, főleg éjjel aktív. A Duna vízrendszerében általánosan megtalálható, ezen be­lül a Tisza-tóban is él önfenntartó populációja. Védett fajunk, eszmei értéke 5 ezer forint.

Széles durbincs. Forrás: Wikipedia