Lélekfürdő a tanösvényen

Aki kicsit is ismeri hazánk egyik legsokoldalúbb színésznőjét, rendezőjét, a Jászai Mari-díjjal kitüntetett Pelsőczy Rékát, tudja, hogy a színház mellett a természetvédelem is közel áll a szívéhez. Nem meglepő hát, hogy a Jane Goodall Intézettel közösen egy különleges sétaszínház is a nevéhez fűződik.

Zöld FöldBalogh Boglárka2022. 11. 17. csütörtök2022. 11. 17.
Lélekfürdő a tanösvényen

Jane Goodall, a világhírű brit kutató elsősorban a csimpánzok életének tanulmányozásával vált ismertté – és mára a környezetvédelem szelíd, ám annál nagyobb hatású személyiségévé. 26 évet töltött a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban, hogy az ott élő csimpánzokat természetes környezetükben megfigyelhesse. Kutatási eredményei gyökeresen megváltoztatták a főemlősökhöz fűződő kapcsolatunkat.

Goodall bebizonyította, hogy a csimpánzok nemcsak szerszámokat használnak az élelemszerzéshez, de készítik is azokat, kétségbe vonva így az emberi faj egyedülálló eszközkészítő mivoltába vetett – korábban megingathatatlannak gondolt – elképzelést. 1986-ban döntött úgy, hogy a dzsungelt elhagyva a csimpánzok és a természetvédelem utazó nagykövete lesz, miután egy Chicagóban megrendezett konferencián ráébredt, mekkora mértékben pusztul a Föld állatvilága, milyen gyorsasággal tűnnek el az esőerdők az emberi kapzsiság és hanyagság következtében. Azóta 300 napot utazik egy évben, hogy felhívja a figyelmet az élőhelyek pusztulására, fogyasztási szokásaink környezetkárosító hatásaira. Hazánkban is többször tartott már előadást.

Most az ő életét és munkásságát dolgozza fel az a színházi előadás, amely a Jane Goodall Intézet szakmai és az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával, Pelsőczy Réka rendezésében és Bohoczki Sára előadásában októbertől látható.

A hazai Jane Goodall Intézet elsősorban természet- és környezetvédelemmel, illetve környezeti neveléssel foglalkozik. A színházi előadás ennek megfelelően szintén a környezetvédelem, a tudatos létezés és természeti értékeink megőrzésének fontosságát hangsúlyozza. Olyan kérdéseket vet fel: miként figyeljünk a körülöttünk lévő természetre? Hogyan hallgassuk az erdő hangjait? Miképpen keressük meg a csendet? Mi módon vigyázzunk arra, ami évmilliók alatt alakult olyanná, ahogyan ismerjük?

A Jane Goodall tanösvény népszerű kirándulóhely, és most már egy különös színházi előadás helyszíne is. Fotó: Téglás Zoltán

A sétaszínház formája és helyszíne sem mindennapi, ugyanis a produkció Budán, a hármashatár-hegyi repülőtér mellett kialakított Jane Goodall Tanösvény hat állomásán kísér végig minket.

Réka a darab születési körülményeiről meséli: éppen Thomas Vin­terberg Születésnap című darabját próbálták a Budaörsi Latinovits Színházban, amikor Bohoczki Sáráról eszébe jutott Jane Goodall.

– Először dolgoztam Sárival, és az alkata, a karcsúsága, a finom ízlése, a haja felidézte bennem azt a fiatal lányt, akit korábban a Jane Goodallról szóló dokumentumfilmekben láttam, s akinek nagy rajongója vagyok. Akkoriban kezdtem el magam is irodalmi sétát vezetni, és rögtön eszembe jutott egy sétaszínházi bemutató lehetősége. Bár az előadás helyszíne a Jane Goodall Tanösvény, a sétának több állomása van, mint magának az ösvénynek. Gyakrabban megállunk, nem csak ott, ahol tábla jelzi.

A sétán Jane, vagyis az őt alakító Sára vezeti végig a látogatókat, mesélve élete egy-egy állomásáról, a világról, az állatokról, a természetről gondolkodásának alakulásáról. De fontos része a sétának a játék is, amivel a sétálót segítik elcsendesedni, ellazulni, a hangokra figyelni – nagyon lassan, szinte némán haladni bizonyos részeken, felfedezni egy kis terület apró részleteit, vagy csukott szemmel elképzelni valamit, amit Jane mesél.

Az előadás szövegét Zöldi Gergely írta az Amíg élek remélek, A remény könyve, Az ember árnyékában, illetve Jane Goodall különböző felszólalásai alapján. Ezeket egészítette ki Réka a lazító vagy képzeletjátékokkal, és azt is ő javasolta, hogy keressék fel a Jane Goodall Intézetet, hátha tudnak segíteni a produkció létrehozásában.

– A legjobb helyre mentünk – mondja Réka. – Az intézet főtitkára, Kádár András nagy segítségünkre volt abban, hogy engedélyezték az ötletet, és abban is, hogy talált olyan pályázati lehetőségeket, amelyekből finanszírozni tudtuk az előadást. Az elképzelésünket az Agrárminisztérium tartotta annyira fontosnak és hasznosnak, hogy létrejöjjön egy ilyen ismeretterjesztő és természetvédő projekt, amiért hálásak vagyunk a Zöld Forrás pályázatnak.

Az első, októberi előadásnak fan­tasztikus volt a fogadtatása. Ré­ka is, András is megkönnyezte, hogy erőfeszítéseiknek meglett a gyümölcse, a gyerekek, felnőttek egyaránt érdekesnek, izgalmasnak és érzelmileg is felemelőnek tartották a darabot.

A tanösvény hivatalos megnyitójára 2018-ban került sor, melyen személyesen Jane Goodall is részt vett. A kép forrása:Balogh Boglárka archívuma

– Olyan ez az előadás, mint egy lélekfürdő vagy meditáció, a természet gyönyörű díszletül szolgál hozzá – teszi hozzá Réka. – Jane története a saját útját járó nő históriája, aki az ösztöneire hallgatva, azokkal összhangban indul el az úton, amely a kívülálló szemével lehetetlennek tűnik. Személyén keresztül jobban érzékelhető az egyén, az egyes ember felelőssége és a lehetőségei: minden döntésünk, választásunk hat a környező világra. Abban bízom, hogy egy színésznő által előadott személyes és inspiráló történet nagyobb hatást képes elérni, mint a világ pusztulásával riogató vagy arra a figyelmet felhívó hír, közlemény. Hiszek benne, hogy az emberekhez a szívükön keresztül vezet a legrövidebb út, hogy célszerűbb, ha azt érzik, ők is ilyenek akarnak lenni.

Sétára fel! A szervezők a hármashatár-hegyi repülőtér melletti Jane Goodall Tanösvényen november 19-én 11, illetve november 26-án 11 és 14 órakor tartott előadásra szeretettel várnak kicsiket és nagyokat, osztályokat vagy csoportokat. Ez utóbbiak esetén külön időpontok is egyeztethetők és kedvezmények is igénybe vehetők.

 

Ezek is érdekelhetnek