Ész is kell a szívhez

Kiss Jenő a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház örökös tagja. 1944. június 7-én született Görcsönyben. Felesége Réti Erika színésznő. Számos színházi darabban, televíziós filmben és mozifilmben láthattuk. 1963–1964-ben a veszprémi Petőfi Színház, 1964–1969 között a miskolci Nemzeti Színház, 1969–1979 között a kaposvári Csiky Gergely Színház, 1979-től 1988-ig a Kecskeméti Katona József Színház, 1988-tól 1993-ig a Radnóti Miklós Színház, 1993-tól 1995-ig a József Attila Színház tagja volt. 1995-től ismét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színháznak a színésze. Díjai: Megyei Prima-díj 2013, Gyula város díja 1998, Katona József-díj 1998, Jászai Mari-díj 1985.

13+1Varga Attila2023. 11. 20. hétfő2023. 11. 20.

 1. Milyen érzések fűzik a születési helyéhez?
– Görcsöny nagyközségben születtem, Baranya vármegyében. Ma is hevesebben ver a szívem, ha visszaemlékezem. Minden, ami egy kisgyermeknek örömet szerezhet, azt Görcsöny megadta nekem. Nagy élmény volt például, amikor a kanász és csordás engedélyével elkísérhettem a sertéseket és a teheneket a legelőre. A gyermekkoromat olyan környezetben tölthettem, amilyen szinte csak a mesében van. Még kastély is van a faluban, a Benyovszky-kastély.
 2. Mit szeret önmagában?
– A színészi képességemet, amelyet kibontakoztathattam pályafutásom hatvan éve alatt. A szárnyaimat Görcsönyben kezdtem bontogatni, nyolcévesen már az Egyszer egy királyfit énekelhettem a kastély színpadán.
 3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Gérard Philipe-pel, aki az 1950-es évek legismertebb európai filmszínésze volt. Többen mondták, hogy fiatalon még hasonlítottunk is egymásra. Félő, ha lenne alkalom neki is feltenni ezt a kérdést, ő nem engem említene.
 4. Mivel lehet kikergetni a világból?
– Bármivel, például azzal, ha valaki a környezetemben túl hangosan hallgatja a televíziót.
 5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?
– Erről minden férfi tudna beszélni… No, de komolyra fordítva a szót, talán azt, amikor egy neves filmrendező felkínálta nekem, hogy tegezzem, én pedig nem fogadtam el.
 6. Mit szeret az ellenkező nemben?
– A Réti Erikát, akit hatvan évvel ezelőtt ismertem meg. Nagyon sokszor mentett meg nehéz pillanataimban a privát életünkben és színpadon is.
 7. Milyen történelmi korszakban élne szívesen?
– A kuruc korban, II. Rákóczi Ferenc uralkodása idején. Magával ragad a nagyságos fejedelem imponáló történelmi személyisége. Gyerekkorom nagy élménye volt a Rákóczi hadnagya című film. Felnőttként egy színpadon játszhattam a film címszereplőjével, Bitskey Tiborral az új Nemzeti Színház nyitóelőadásában, Az ember tragédiájában.
 8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?
– Azt hiszem, itt most elárulhatom, hogy még életemben nem nyitottam ki a hűtőszekrényt. Idézetet nem szoktam magamban forgatni, de Isten segítségéért mindennap imádkozom.
 9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgya, amely különösen fontos az ön számára?
– Dédnagypapám zsebórája, amelyet a nagypapámtól örököltem meg. Felhúzós, 1833-ban gyártották. A szerkezete Skóciában, a tokja Kolozsvárott készült. Elvittem néhány évvel ezelőtt egy óráshoz, mindez ott derült ki. Az óra attól értékes számomra, hogy a nagypapám adta nekem.
10. Van kedvenc könyve?
– Gyermekként Jules Verne Rejtelmes sziget című műve nyűgözött le, amelyet néhány évtizeddel később az akkor még iskolás fiamnak ajánlottam elolvasásra. Ő sem tudta letenni. Teszem hozzá, a minap ő is ezt emelte le a polcról, hogy odaadja a kislányának, az egyik unokámnak. Mostanában Kellér Andor írásait olvasom. Igazából nem tudok kiemelni egyetlen könyvet.
11. Milyen tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán tanult meg?
– Miskolcon a Mária főhadnagy című operettben az volt a feladatom, hogy Mária hadnagynak átnyújtsam a Kossuth Lajostól érkező főhadnagyi kinevezést. Beléptem a színpadra, ám nem vittem magammal, amit át kellett adnom. Az üres kezem nyújtottam előre. Valahogy elhagytam a színpadot. Az igazgató valósággal rám rontott. Mit műveltél, kérdezte. Ezt válaszoltam: igazgató úr, tetszik tudni, hogy a szívem-lelkem a színházé. Erre ő: az kevés, ész is kell!
12. Mivel foglalkozna szívesen, ha más hivatást kellene választania?
– Soha semmi nem jutott eszembe, hogy más legyek. Ám ki tudja, annyi minden történhet még velem. Még csak hetvenkilenc éves vagyok.
13. Milyen zenét szeret?
– Klasszikus zenét, például Rossinit, Mozartot, Bachot. Nagyon szeretem a népzenét is, a néptáncot szívesen is nézem, amikor a lányok papucsban táncolnak.
+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna?
– A repülést biztosan nem, hiszen a repülőgéppel sem szívesen utazom. Már az a felismerésem is feltűnő képességre utal, hogy hintára sem ülök fel.

 

 

Ezek is érdekelhetnek