Minden a javunkra van

Csomor Csilla régi vágya teljesült, előadói alapismereteket tanít gimnazistáknak.

13+1Puskás Kati2024. 04. 15. hétfő2024. 04. 15.
csomor-csilla-forras-sajat-archivum

Csomor Csilla gyerekkorában táncolt, énekelt, festett, furulyázott, sorra nyerte a szavalóversenyeket és a Jászfényszaru Amatőr Színjátszó Csoport oszlopos tagja volt. Kerényi Imre osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A győri Kisfaludy Színházhoz szegődött, majd 1992-től a Nemzeti Színház, 2000-től pedig a Pesti Magyar Színház tagja lett. 1998-ban megkapta a Barátok közt című filmsorozat egyik főszerepét (Berényi Zsuzsa). Szabadúszó évei alatt számos prózai, zenés és egyszemélyes darabban játszott, láthattuk Déryné és Blaha Lujza szerepében is. Régi vágya is teljesült: előadóművészi alapismereteket és színészetet tanít egy gimnáziumban. 


1. Hogyan érez szülőhelyével/lakhelyével kapcsolatban? 
– Jász lány vagyok, a rajongásig szeretem a régiót és Jászfényszarut, ahol felcseperedtem. A mai napig rendszeres meghívottja vagyok a városi rendezvényeknek. Sajnos édesanyámat elveszítettem, de rendszeresen járok haza édesapámhoz, ez most egy fájdalmas időszak mindkettőnknek. 


2. Mit szeret önmagában? 
– A mai világban ugyan nem feltétlenül célravezető, de ragaszkodom a becsületes viselkedéshez, korrekt és becsületes vagyok. Nem is kívánok ezen változtatni. Emellett jász emberként kitartó és szívós is vagyok. 


3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra? 
– Nem szeretnék cserélni senkivel, úgy vélem, mindenkinek a saját sorsát kell élnie. Az én életemet, küzdelmemet a Jóisten nekem szánta, ahogy másnak is a sajátját. 


4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– A hazugsággal, a hazudozással. Hamis, talmi világban élünk, amelyben pont ezért nem könnyű tájékozódni. Egyetlen dolog, ami eligazíthat, a belső iránytűnk: a hit, a megérzés, az a bizonyos belső hang. Jobban kéne hallgatni rá, bármilyen nagy is a külső zaj. Igyekszem tudatosan figyelni a sugallatára. 


5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Bár hiszem, hogy a sorsunk a kezünkben van, úgy vélem, az én tervem sosem lehet olyan tökéletes, mint amit a Jóisten szánt nekem. Mindenkire csak annyi terhet rak, amennyit elbír. Minden azért történik, hogy a javunkra legyen. 


6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– Ha férfiasak, a szó klasszikus értelmében: felelősen gondolkodnak, gondoskodók, támogatók és teremtőképesek. Sajnos sok rossz tapasztalatom van az ellenkezőjéről: bizony, előfordul, hogy felelőtlenül játszadoznak mások érzelmeivel, vagy éppen hiányzik a bátorságuk az elköteleződésre. 


7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– Az attól függ, hogy melyik társadalmi osztályba kerülnék: mondjuk a Monarchia fénykorában szívesen kipróbálnám a főnemesek életét, de nem szeretnék cselédsorban vagy parasztként tengődni. Szerencsére színészként sokféle kor sokféle emberének bőrébe bújhattam, úgyhogy maradok az itt és mostban. 


8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– A hűtőajtóra? Egyértelműen azt, hogy „ne nyisd ki!”. (nevet) 


9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára? 
– Én mindent is gyűjtök, ellepnek a tárgyak az elszakadt karkötőtől a papírfecniig, amelyre kedves szavakat írtak, mert kedves emlékeket őriznek. Amitől sosem válnék meg, az a csodás Déryné-szobrom, amely sikeres előadásokat idéz. 


10. Van-e a kedvenc könyve? 
– Nagyon szeretek olvasni is, de most régi álmom teljesült, elkészítettem egy hangoskönyvet, és már a másodikon dolgozom. A munka során nagyon a szívemhez nőtt Laura Baldini A tanítónő című könyve. De a könyvespolcomon sokféleség uralkodik: a Bibliától a regényeken és életrajzi írásokon át a verseskötetekig bármit választhatok. 


11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Már egészen fiatal koromban is lázadó és nagyon szókimondó voltam. Kedvenc tanárom, Rozika néni nem véletlenül mondta: „Csilla, gondolkodj, mi­előtt megszólalsz!” Azt javaslom min­­denkinek, hogy hagyjunk magunknak időt, ne dühből, sértettségből, indulatból reagáljunk, döntsünk. 


12. Van-e kedvenc érdeklődési területe? 
– Egyre jobban érdekel a pszichológia. Egyrészt, mert a  színésznek, aki estéről estére más karakter bőrébe bújik, valahogy kondicionálnia kell a lelkét, hogy ne sérüljön a saját individuuma. Erre nagyobb hangsúlyt fektetnék a színészképzés során. Másrészt, mert gyerekekkel foglalkozom oktatóként, és látom, hogy mennyire törékeny a lélek, mennyire fontos, hogy értsük és vigyázzunk rá. 


13. Milyen zenét szeret? 
– Pályám során sokkal több zenés darabban játszottam, mint prózaiban, operát kivéve szinte mindent énekeltem. Zenei mindenevő vagyok, de a jazz az, ami megnyugtat, és komolyzenét is szívesen hallgatok. 


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– Szuper gyógyítóerőt szeretnék, amivel a hozzám fordulók testét és lelkét is meg tudnám gyógyítani, de nem pályázom a Jóisten helyére. 
Puskás Kati 
 

 

Ezek is érdekelhetnek