Öt nyelven beszélek

Várkonyi András, aki több mint két évtizedig alakította a Barátok közt Kertész Vilmosát 2011-ben Borkóstoló címmel zenei albumot jelentetett meg. Két könyvet írt: Thália mostohafia és Szupermancs címmel.

13+1Puskás Kati2024. 04. 23. kedd2024. 04. 23.
varkonyi-andras

Várkonyi András már gimnáziumi évei alatt a Pinceszínházban játszott, emellett novellái, riportjai jelentek meg a lapokban. Érettségi után a Vígszínházban kapott 5-10 mondatos szerepeket. Felvették a Színművészeti Főiskolára, és rádióbemondóként is tevékenykedett. 1969 és 1971 között a Békés Megyei Jókai Színház, 1971 és 1974 között a kaposvári Csiky Gergely Színház, 1974 és 1985 között a Vidám Színpad tagja volt. 1984–1986 között dramaturgként tevékenykedett, és Szupermancs című színdarabját be is mutatták. 1986-ban szabad foglalkozású színész, 2013-tól a Vidám Színpad tagja, később az Újszínház művésze lett. Több mint két évtizedig alakította a Barátok közt napi sorozat Kertész Vilmosát. Közel kétezer szinkronszerep fűződik a nevéhez. 2011-ben Borkóstoló címmel zenei albumot jelentetett meg. Két könyvet írt: Thália mostohafia és Szupermancs címmel. 


1. Hogyan érez szülőhelyével/lakhelyével kapcsolatban? 
– Ugyan Székesfehérváron születtem, de hamarosan Budapestre költöztünk. A belvárosban laktunk. Csupa kellemes emléket őrzök a gyermekéveimből. Gondtalanul éltem a rosszcsont kölykök izgalmas életét. 


2. Mit szeret önmagában? 
– Egyértelműen a humorérzékemet, ami már sok mindenen átsegített. 


3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra? 
– Egy tehetséges fiatal színésszel. Kíváncsi lennék, hogy most hogyan kell hozzáállni a pályához. Hátha most jobban csinálnám a dolgokat, mint anno. 


4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– A magyartalansággal, a nyelvtani pontatlansággal, a pongyola fogalmazással. 


5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Nagyjából azt az utat jártam be, amit kívántam magamnak. Talán nagyobb hangsúlyt fektethettem volna az írásra, haladhattam volna édesapám nyomdokaiban, aki aranytollas újságíró volt (Várkonyi Endre – a szerk). Jobban kiteljesíthettem volna az írói vénámat. 


6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– Mindent: az esztétikumot, a gondoskodást, a kedvességet, a csodálatos mosolyukat. 


7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– Jól érzem magam a mostani korban, csak a helyet tévesztettem el egy kicsit. Ha a Lajtán túl születek, akkor egy olyan évtizedekig játszott napi sorozatból – mint amilyen a Barátok közt – már sarokházaim lennének. 


8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– A mai időkben is aktuális Aesopus 203. meséjének a mondata: „Hic Rhodus, hic salta!" Akkor hangzik el, amikor egy kérkedő azzal dicsekszik, hogy ő Rho­dusban valamikor roppant nagyot ugrott, és tanúkra hivatkozik, akik ezt látták. Mire azt mondja valaki: „Barátom, ha úgy van, nincs szükség tanúkra. Itt van Rhodus, itt ugorj, most mutasd meg, hogy mit tudsz!” 


9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára? 
– Az autóm. Szeretek vezetni és sokat utazom a fellépésekre, ezért fontos, hogy megbízható társam legyen a járgányom. 


10. Van-e kedvenc könyve? 
– Sokat olvasok, úgyhogy nem tudok csak egyet megnevezni. Szeretem a regényeket, főleg, ha van bennük történelmi szál. Nagyon kedvelem Kunderát, Gab­riel Garcia Marquezt, szívesen forgatom Maria Vargas Llosa könyveit. Új kedvencem a Nobel-díjas norvég író, Jon Fosse. 


11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Azt, hogy ahány nyelv, annyi ember, azaz, hogy mennyire jó, ha az ember nyelveket beszél, a nyelvtanulás pedig szórakoztató. Én öt nyelven beszélek: angolul, németül, franciául, oroszul és lengyelül.

 
12. Van-e kedvenc érdeklődési területe? 
– Az irodalom és a foci. Nemcsak olvasok, de szívesen írok is. Régen magam is rúgtam a bőrt a színészválogatottban, de most már csak nézem, meggyőződéses Barcelona-drukker vagyok. 


13. Milyen zenét szeret? 
– Majdnem mindent szeretek, kivétel talán a hip-hop és a tuc-tuc zene. Mondjuk, a modern, elvont operákért és zeneművekért sem vagyok oda. Konzervatív lévén, a dallamos zenét szeretem. 


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– Jó lenne repülni, mert akkor más perspektívából láthatnám a világot. 
 

 

Ezek is érdekelhetnek