Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Hagymaleves
Hozzávalók: 0,5 kg vöröshagyma; 4 dkg margarin; 2 db marhahúsleves-kocka, 2 dl fehérbor; 1 evőkanál tejföl; 1 kávéskanál liszt; bors; 2 db szikkadt zsemle; 5 dkg reszelt sajt.
A vöröshagymát karikára vágjuk, és a margarinon üvegesre pároljuk. Felöntjük 8 dl vízzel, beledobjuk a húsleveskockákat, felforraljuk, és lassú tűzön kb. fél óráig főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel és a borral, megborsozzuk és a forró leveshez öntjük. A zsemléket kockákra vágjuk, vajjal kikent tepsibe terítjük, és 180 fokos sütőben aranysárgára pirítjuk. A zsemlekockát és a reszelt sajtot külön-külön kis tálban adjuk a leves mellé.
Almás hús
Hozzávalók: 8 szelet sertéslapocka, 0,5 kg alma, 1 doboz kínai gombakonzerv, 1 szál lángolt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna; 1 kávéskanál majoránna, só, bors.
A kissé kivert hússzeleteket besózzuk, az almát meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy tűzálló tálat kibélelünk hajszálvékony füstöltszalonna-szeletekkel, ráfektetünk 4 szelet húst, megszórjuk egy kevés majoránnával, beborítjuk az alma, a gomba és a felszeletelt kolbász felével, és az egészet megismételjük. Végül a maradék füstölt szalonnát a tetejére szórjuk, megborsozzuk, alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt puhára pároljuk. Burgonyapürével tálaljuk.
Diós kifli
Hozzávalók: 1 doboz mélyhűtött ; leveles tészta, 3 tojás, 14 dkg cukor; 14 dkg darált dió, 2 evőkanál rum.
A mélyhűtött tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, és 12 egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A 2 tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a darált diót, a rumot, és lazán belekeverjük a kemény habbá vert 2 tojásfehérjét. Az így kapott tölteléket egyenlően elosztva a tésztalapok közepére halmozzuk. A tésztát átlós irányban lazán feltekerjük, a két végét összenyomjuk, és kiflit formázunk belőle. A maradék egész tojással megkenjük, és kb. 30 perc alatt megsütjük.
{p}
Jó étvágyat kívánunk!
Téli étrendünk más, mint a többi. Ilyenkor nehezebb, kalóriadúsabb fogásokat választunk. Valószínűleg meg is látszik rajtunk, s amikor tavasszal levesszük a nagykabátot, alig férünk bele az átmenetibe. Akkor majd cselekszünk: indul a fogyókúra! De addig...!
Most jöhetnek a fűszerek, a káposzta, a zsírosabb húsok: a laktató, téli ételek! Januárban és februárban olyan ételsorokat ajánlunk, amelyekkel hideg, barátságtalan hétvégéken jóllakik a család!
Ha kipróbálta, és ízlett valamelyik fogás, a leírást kivághatja, és a Receptek adventtől húsvétig című könyvünk hátsó oldalaira beragaszthatja.
Receptek adventtől húsvétig
A korábban sikeres Szabad Föld Kiskönyvtár hagyományait követve egy modernebb, szebb könyvsorozat indult Szabad Föld Könyvtár néven.
Megjelent a Szabad Föld Könyvtár első kötete,
Receptek adventtől húsvétig
címmel.
A szerzők nagymamáink kézzel írott szakácskönyveiből választották ki az adventi, karácsonyi, szilveszteri, farsangi és húsvéti recepteket.
A kipróbált, nemzedékeken át csiszolt leírásokat "versenyszerűen" főző kollégáink specialitásai egészítik ki.
A kötet ára: 485 forint.
A könyv megrendelhető:
telefonon a 06-80/204-510-es ingyenes zöldszámon;
e-mailben a [email protected] címen;
sms-ben a 06-30/234-1900-as telefonszámon.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu