Jeles napok

Sárkányölő napvitéz

ABCVeszelszky Éva2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Jeles napok

Április a napvitéz, sárkányölő Szent György hónapja, amelynek első heteit a tüzes és férfias Kos csillagkép, utolsó tíz napját a földies és nőies Bika uralja.
Ebben az időszakban György, a fényes és bátor vitéz legyőzi a mocsárban rejtőzködő és csak táplálkozni, gyilkolni előtűnő sárkány "döglelkét", hogy megszabadítsa a királylányt, a tisztaság és a jövendő zálogát. A legenda szerint a király gazdag kincsekkel és a királylány kezével akarta megajándékozni a bátor vitézt, de ő csak az igaz Isten tiszteletét és a szegények pártfogását kérte, majd eltávozott nagy égi fényességben.
Szent György alakját majdnem minden nép magáénak vallja. Ő a lovasoknak, katonáknak, szíjgyártóknak, fegyverkovácsoknak, vándorlegényeknek és a koldusoknak a patrónusa. Még a múlt század elején is az ő névnapján (április 24.) áldották meg a sorkatonákat. A szertartás után az újoncok kimentek a határba, s ott kalapjukkal a négy égtáj felé suhintva megfogadták, hogy hű katonái lesznek a hazának.
Szent György görög eredetű neve (Georgios) földművest jelent, így a parasztok is bizalommal fordulnak hozzá oltalomért saját maguk, földjük és jószágaik számára. Szent György napja a kikelet ünnepe, amikor - jelképes rontáselhárítóként - küszöbre tett ekevason vagy tűzön keresztül kihajtják a zsendülő rétekre a jószágokat. A gazdák ilyenkor a határon körbetekintve kérték a lovag szentet, hogy - miként a sárkánytól - minden rontástól oltalmazza meg az egész évi munkájukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek