Recept

Gyümölcsvarázs

ABC2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Recept

Szilvás bableves
Hozzávalók: 20 dkg tarkabab; 1 kis fej vöröshagyma; 3 gerezd fokhagyma; 2 dl tejföl; 1 púpos evőkanál liszt; 10 dkg aszalt szilva; 3 babérlevél; só, bors.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap feltesszük főni a fűszerekkel. Amikor megpuhult, hozzáadjuk az aszalt szilvát, amellyel 5 percig forraljuk. A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Hidegen is kitűnő.

Gyümölcsös pulykamell
Hozzávalók: 80 dkg pulykamell; 2 tojás; 15 dkg füstölt szalonna; 15 dkg trappista sajt; fél üveg magozott meggybefőtt; fél üveg sárgabarack befőtt; 1 kis doboz ananászkonzerv; 4 dl tejszín; 4 evőkanál liszt; só, bors.
A pulykamellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, és fél órát állni hagyjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és hajszálvékony füstöltszalonna-szeletekkel kibélelünk. A hússzeleteket liszttel, tojással és reszelt sajttal bepanírozzuk, és a tűzálló tálba fektetjük. A befőtteket lecsurgatjuk, és a gyümölcsöt a húsra terítjük. A tejszínnel leöntjük, és alufóliával letakarva 160 fokos sütőben egy órán át pároljuk. Burgonyakrokettel tálaljuk.

Epres túrógombóc
Az eperhab hozzávalói: 30 dkg mélyhűtött eper; 3 dl tejszín; 3 cl rum; 1 evőkanál liszt; 2 tojás; 1 vaníliás cukor; 6-8 dkg kristálycukor.
Fél kiló tehéntúróból a szokásos módon gombócokat készítünk.
A mélyhűtött epret szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, és turmixoljuk. Az áttört epret 2 dl tejszínnel, a liszttel, a tojások sárgájával, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral összekeverve vízgőz fölött habverővel besűrítjük. A gőzről levéve belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot és a rumot. A meleg túrógombócokat az eperhabbal bevonjuk, és 1 dl tejszínből készült habrózsákkal (ha friss gyümölcsből készítjük, akkor eperszemekkel is) díszítjük.

Olasz almás
Hozzávalók: 4 nagy alma; 10 dkg+1 evőkanál cukor; citromhéj, fahéj, szegfűszeg; 4 tojás; 10 dkg darált dió.
Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és kevés vízzel leöntve egy evőkanál cukorral, citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel majdnem puhára pároljuk. Amikor kihűlt, levétől lecsurgatjuk, kivajazott tűzálló tálba terítjük. A négy tojás sárgáját habosra keverjük 10 dkg cukorral, hozzáadjuk a darált diót, és végül a tojások kemény habbá vert fehérjét, amelyet az almára öntünk. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek