Recept

Tavaszi tálak

ABCLovass Ildikó2005. 05. 13. péntek2005. 05. 13.
Recept

Rakott spárga
Hozzávalók: 1 kg spárga; 30 dkg darált sertéshús; 6 dkg rizs; 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj; pirospaprika, só, bors.
(A receptek négyszemélyesek, egy adag kb. 460 kcal.)
Az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon megpároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzátesszük a darált húst. Úgy fűszerezzük, mintha pörköltet készítenénk, de csak kevés vizet öntsünk alá. Ha félpuha, hozzáadjuk a megmosott rizst, és tovább pároljuk. Közben a megtisztított, feldarabolt spárgát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, olajjal kikent jénai tálba terítjük a felét, majd rásimítjuk a pörköltet. Befedjük a maradék spárgával, leöntjük a tejföllel, és sütőben világos pirosra sütjük.

Olasz spenótgombóc
Hozzávalók: 50 dkg friss spenót; 15 dkg trappista sajt , 1 tojás, 5 dkg vaj, 25 dkg liszt; só, bors.
(Kb. 490 kcal, azaz 2048 kjoule.)
A gondosan megmosott, megtisztított leveleket sós vízben főzzük meg. Ha puha, nyomkodjuk ki alaposan, és kihűlés után pépesítsük (daráljuk vagy turmixoljuk meg). Adjunk hozzá 10 dkg reszelt sajtot, a felvert egész tojást, sót, borsot, majd a liszttel jól dolgozzuk ki. A masszából formáljunk kis gombócokat, és főzzük ki lobogva forró, bő sós vízben. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal emeljük ki, csöpögtessük le. Rakjuk előmelegített jénai tálba, locsoljuk meg olvasztott vajjal, hintsük a tetejére a maradék reszelt sajtot, és azonnal tálaljuk.

Pünkösdi kocka
Hozzávalók: 20 dkg liszt; 15 dkg margarin; 15 dkg cukor; 1 tojás; 2 dl tej; 25 dkg darált dió, tucatnyi szép diógerezd; 1 csomag sütőpor; 25 dkg baracklekvár.
(Az egész tepsi kb. 5100 kcal, 21 318 kjoule.)
Egy nagyobb tálban elkeverjük a cukrot, a tojást, a felolvasztott, langyossá hűlt margarint, a tejet, 10 dkg darált diót, majd a liszttel elkevert sütőport hozzáadva a masszát simára keverjük. Magas falú, margarinnal kikent tepsibe öntjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-35 percig sütjük. Ha kihűlt, három lapba vágjuk. A lapokat baracklekvárral megkenjük, darált dióval megszórjuk, majd egymásra helyezzük. Felülre lekváros-diós réteg kerüljön. Kockákra vágjuk, diógerezdekkel díszíthetjük.

Kapros-tormás fejes saláta
Hozzávalók: 2 fej saláta; 1 kis szál torma; 2 dl tejföl, 1 csokor kapor; só; pici cukor; citromlé.
(Kb. 130 kcal.)
A megmosott, leveleire szedett fejes salátát megszárítjuk, majd széles csíkokra szeleteljük. Egy mély tálba szórva leöntjük az alábbi öntettel. A megtisztított, megreszelt tormát belekeverjük a tejfölbe, amelyet az apróra vágott kaporral, sóval, cukorral, citromlével ízesítünk. Alaposan összeforgatjuk, és 1-2 órára behűtjük. Felvágottal, sajttal vagy főtt tojással kiegészítve gyorsan elkészíthető ebéd vagy vacsora.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek