Receptek

Csupa friss zöldség

ABCLovass Ildikó2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Receptek

Spenótleves
Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 2 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, 2 dl tejszín, 2 kemény tojás, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl savanykás fehérbor, só, törött bors.
Egy adag kb. 270 kcal, 1130 kjoul.
Az alaposan megmosott és megtisztított spenótot (ha túl erős a levél középső ere, azt kihúzzuk) forró vízzel leforrázzuk. Az így megpuhult leveleket turmixgépben vagy vágódeszkán felaprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, és a spenótpépet megpároljuk rajta. Hozzáadjuk az elkapart fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a liszttel, felöntjük a húsleveskockából készült 1 liter hideg lével és a borral. A forrást követően negyedóráig főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a tejszínt. Hosszúkásra vágott kemény tojással vagy pirított zsemlekockával tálaljuk

Karalábépuffancs
Hozzávalók: 4 db karalábé (80 dkg), 1 tojás, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, só, bors.
Egy adag kb.180 kcal, 760 kjoule.
A megtisztított karalábét lereszeljük, majd kinyomkodjuk a levét. Összekeverjük a tojással, a liszttel, megfűszerezzük. A lágy zöldségmasszából 1-1 evőkanálnyit a forró olajos serpenyőbe teszünk, és szétlapítjuk. Mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük. Burgonyapürével, joghurttal vagy majonézzel kínálhatjuk.

Tojásos tökpörkölt
Hozzávalók: 3-4 kora nyári, zsenge tök (kb. 1 kg), 10 dkg vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, 2 db tojás, só, bors, pirospaprika.
Egy adag kb. 165 kcal, 690 kjoule.
A meghámozott, magvaitól megtisztított tököt ujjnyi darabokra vágjuk. Az olajon üvegesre pároljuk a felkockázott vöröshagymát. Pirospaprikával színezzük, majd beletesszük a tököt. Jól megsózzuk, kissé megborsozzuk, majd óvatosan összekeverjük. Nem kell alá víz, mert levet ereszt. Fedő alatt puhára főzzük, és ha kész, ráütjük a felvert tojásokat. Addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul. A velőhöz hasonló ízű, kellemes és szemre is ízléses, kiadós nyári étel. Fejes salátát vagy ecetes uborkát is ehetünk hozzá. Friss karfiolból, karalábéból vagy zöldbabból is érdemes kipróbálni.

Brokkolisaláta vitaminöntettel
Hozzávalók: 1 kg brokkoli, 20 dkg sárgarépa, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 kemény tojás, 1 citrom leve, 2 evőkanál (olíva)olaj, 1 mokkáskanál cukor, 1 cs petrezselyemzöld, ecet, só, bors.
Egy adag kb. 190 kcal, 800 kjoule.
A gondosan megmosott, rózsáira szedett brokkolit lobogva forró, sós vízben puhára főzzük. Ha kihűlt, alaposan lecsepegtetjük, és mély tálba rakjuk. Az ízlés szerinti ecetet, az olajat, a mustárt, a cukrot, a citromlét egy kevés vízzel összekeverjük, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. A salátalébe keverjük a megtisztított, nyersen lereszelt répát, az apróra vágott paradicsomot, paprikát és kemény tojást. A brokkolit a vitaminöntettel meglocsoljuk, és jól behűtve tálaljuk. Könnyű, száraz sülttel vagy virslivel még komplettebb fogás.

Sajtos burgonyapüré
Hozzávalók: 75 dkg tisztán mért burgonya, 3 dl tej, 7 dkg vaj vagy margarin, 7 dkg reszelt sajt, só, fehér bors.
Egy adag kb. 400 kcal, 1680 kjoule.
A megtisztított, apró darabokra vágott burgonyát annyi sós vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Ha puha, levével együtt áttörjük, és hozzáadjuk a vajat meg a tejet. Lángelosztón fakanállal vagy habverővel folytonosan keverve felforraljuk, majd beledolgozzuk a reszelt sajtot és a borsot. Száraz sültek, fehér húsok, tavaszi zöldségek könnyű körete.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek