Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Spenótos paradicsomleves
Hozzávalók 6 személyre: 1 evőkanál olíva- vagy repceolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kg paradicsom, 2 evőkanál bazsalikom felaprítva, fél liter zsírmentes erőleves, 10 dkg friss spenót, fél kávéskanál só, csipetnyi frissen őrölt bors, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt.
Egy adag tápanyag-összetétele: 78 kilokalória, 4 g fehérje, 301 mg nátrium, 1 mg koleszterin; 9 g szénhidrát - 2 g rost, 5 g cukor; 4 g zsiradék összesen - 1 g telített zsír, 2 g egyszeresen telítetlen zsír, 1 g többszörösen telítetlen zsír.
Forrósítsuk fel az olajat, és dinszteljük benne puhára a hagymát (kb. 4 perc). Adjuk hozzá a paradicsomot meg a bazsalikomot, és főzzük puhára (5 perc). Turmixoljuk össze a paradicsomkeveréket, majd rakjuk vissza a lábasba, öntsük hozzá a levest, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a felaprított spenótot, és főzzük, míg meg nem fonnyad (1 perc). Ízesítsük sóval, borssal, majd szedjük tányérokba, és parmezán sajttal megszórva azonnal tálaljuk.
Kerti orzosaláta
Hozzávalók 6 személyre: 2 evőkanál olívaolaj, fél vöröshagyma felaprítva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csésze zöldség- vagy csirkeleves, 180 g orzo (rizsszem alakú tészta), másfél csésze konzerv fehér bab, 2 csésze félbevágott paradicsom, 1 hámozott, kimagozott uborka, fél csésze fekete olajbogyó, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál friss vágott kapor, só, frissen őrölt bors.
Egy adag tápanyag-összetétele: 237 kilokalória, 9 g fehérje, 456 mg nátrium, 0 mg koleszterin; 37 g szénhidrát - 6 g rost, 3 g cukor; 6 g zsiradék összesen - 1 g telített zsír, 1 g egyszeresen telítetlen zsír, 4 g többszörösen telítetlen zsír.
Serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat. Tegyük bele a hagymát, és pároljuk puhára. Adjuk hozzá a fokhagymát, és 1 percig süssük. Öntsük bele a levest, forraljuk fel. Ekkor tegyük bele a tésztát, és lefedve főzzük puhára. A tűzről levéve 3 percig hagyjuk felszívódni a levet. Keverjük hozzá a babot meg a paradicsomot, majd az uborkát, az olajbogyót, a citrom héját és levét, a kaprot, a sót, borsot.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu