
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Grillezett tonhal csípős paprikaszósszal
Hozzávalók 4 személyre:
3 evőkanál olívaolaj, 1 ek. fenyőmandula, negyed fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 12-12 dkg vastag húsú sárga és piros paprika, 1-2 dl víz, fél kávéskanál só, 2 ek. friss petrezselyemzöld, fél kk. vörösborecet, negyed kk. frissen őrölt bors, 4 x 15 dkg tonhal.
Jó tanács:
A friss tonhal általában szaftos és puha marad grillezés vagy roston sütés közben, ha vékonyan bekenjük olajjal. A szószt előre is elkészíthetjük, és a hűtőben tárolhatjuk, de akkor a legfinomabb, ha tálaláskor szobahőmérsékletű.
Elkészítés:
Tegyük a mandulát kis teflonos serpenyőbe, és közepes hőfokon pirítsuk meg egy kicsit (3-5 perc), majd tegyük félre. Nagy serpenyőben, közepes hőfokon forrósítsunk fel két evőkanál olívaolajat. Tegyük bele a hosszirányban szeletelt hagymát, és dinszteljük puhára (4 perc). Adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt fokhagymát, és dinszteljük vele még egy percig. Keverjük bele az apróra aprított sárga és piros húsú paprikát, öntsük rá a vizet, és szórjuk bele a negyed kávéskanál sót. Takarékon főzzük, míg a folyadék elpárolog, és a paprika ropogósan puha lesz (10-12 perc).
Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a zöldpetrezselymet, a mandulát, az ecetet meg egy késhegynyi őrölt borsot. Tartsuk melegen, vagy hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni a szószt.
Gyújtsunk tüzet a faszenes grillsütőben, vagy melegítsük a gázos vagy elektromos grillkészüléket közepes hőfokra, illetve 200 fokra. Helyezzük a rácsot 10-15 centire a hőforrástól. Dörzsöljük be a halszeleteket a maradék egy kávéskanál olajjal, szórjuk rá a megmaradt negyed kávéskanál sót és a késhegynyi borsot. Egyszer megfordítva grillezzük, illetve süssük, míg a hal húsa opálos nem lesz, ha késheggyel beleszúrunk, és csak egy picit rózsaszín a közepe (egy-egy oldalon 3-4 perc). Előmelegített tányérokon, a hal tetejére halmozott szósszal tálaljuk.
Egy adag tápanyag-összetétele:
219 kcal, 34 g fehérje, 348 mg nátrium, 64 mg koleszterin; 4 g szénhidrát - 1 g rost, 2 g cukor; 7 g zsiradék összesen - 1 g telített zsír, 4 g telítetlen zsír, 1 g többszörösen telítetlen zsír.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu