Receptek

Szívbarát receptek

ABC2005. 09. 02. péntek2005. 09. 02.
Receptek

Tonhalas falatkák
Hozzávalók 6 személyre: 25 cm bagett teljes kiőrlésű lisztből, 35 dkg friss, kb. 1 cm vastag tonhalszelet vagy filé, 1 kk. extra szűz olívaolaj, csipetnyi só, 3 ek. sima joghurt, 2 ek. zöldpetrezselyem felaprítva, 1 ek. olívabogyó felaprítva, 1 ek. kapribogyó felaprítva, 1 ek. snidling vagy zöldhagyma, 2 evőkanál citromlé, fél db piros húsú paprika vékony csíkokra vágva.
1 adag tápanyag-összetétele: 117 kcal, 14 g fehérje, 175 mg nátrium, 22 mg koleszterin; 5 g szénhidrát - 1 g rost, 1 g cukor; 4 g zsiradék összesen - 1 g telített zsír, 2 g egyszeresen telítetlen zsír, 1 g többszörösen telítetlen zsír.
Gyújtsunk tüzet a faszenes grillsütőben, vagy melegítsük elő a gázos, illetve elektromos készüléket. A rács 10-15 cm-re legyen a hőforrástól. Vágjunk 24 ferde szeletet a bagettből (körülbelül 8 mm vastagra), és tegyük félre. (A maradékot másra használhatjuk.) Kenjük meg vékonyan a halat olívaolajjal, és sózzuk meg. Egyszer megfordítva süssük kissé ropogósra (8-10 perc). Rakjuk vágódeszkára, és hagyjuk kicsit hűlni. Vágjuk a halat 6 mm-es kockákra, és rakjuk tálba. Adjuk hozzá a joghurtot, egy evőkanál zöldpetrezselymet, az olívát, a kaprit, a snidlinget meg a citromlét, és kavarjuk össze. Egyszer megfordítva pirítsuk meg kicsit a bagettszeleteket (1-2 perc). Kiskanállal rakjunk kupacokat a tonhalas masszából minden szeletre, biggyesszünk rá egy-két paprikacsíkot, szórjuk meg egy evőkanál zöldpetrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

Fokhagymás húsgolyók
Hozzávalók 6 személyre: 450 g darált pulyka- v. csirkemell, fél csésze teljes kiőrlésű morzsa, negyed csésze reszelt parmezán, negyed csésze natúr szójatej, 1 tojásfehérje, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1-1 kk. friss, vágott v. fél-fél kk. szárított kakukkfű és oregánó, fél kávéskanál só, fél kk. frissen őrölt bors.
1 adag tápanyag-összetétele: 148 kcal, 22 g fehérje, 359 mg nátrium, 33 mg koleszterin; 6 g szénhidrát - 1 g rost, 1 g cukor; 5 g zsiradék összesen - 1 g telített zsír, 2 g egyszeresen telítetlen zsír, 1 g többszörösen telítetlen zsír.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Mély tálban keverjük össze a pulykahúst, zsemlemorzsát, parmezánt, szójatejet, tojásfehérjét, fokhagymát, olívaolajat, kakukkfüvet, oregánót, sót és a borsot. Formázzunk belőle 24 darab, kb. 2,5 cm átmérőjű golyót, mindegyikhez körülbelül két-két evőkanál masszát használva. Helyezzük rá a golyókat egy teflontepsire úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Az egyenletes sülés érdekében forgassuk meg őket, és süssük 10-12 percig.

Ezek is érdekelhetnek