Ismét ölt Ötzi?

Ezt a kérdést teszik fel a bulvárlapok mostanában, erősen utalva a múmia bosszújával kapcsolatos rémtörténetekre. Elvégre Ötzi is amolyan múmiaféle lenne, ha nem is a kiszáradt, hanem a jégbe fagyott fajtából.

ABCUjlaki Ágnes2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Ismét ölt Ötzi?

Tény és való: a 14 évvel ezelőtti megtalálása óta hatan haltak meg életük virágában a jégemberrel szoros kapcsolatba került emberek közül. A megfagyott kőkorszaki vadászt a dél-tiroli Ötz völgyében találták meg turisták, akiket megdöbbentett a holttest igen jó állapota. Hát még mekkora volt a világ meglepődése, amikor a tudományos elemzések kimutatták, hogy a férfi nem az előző évben, hanem - 5200 évvel korábban került az Alpok jégsírjába. A lelőhelyéről elnevezett Ötziről megállapították, hogy 46 évet élt, és mindig ugyanabban a mintegy ötven kilométeres körzetben vadászott, míg utolsó útjára nem indult. Akkor ölték meg, vélhetően rivális vadászok.
Az olasz, osztrák és német hatóságok éveken át vitatkoztak Ötzi etnikai hovatartozásáról, mígnem 1998-ban elhelyezték egy olaszországi, tiroli település múzeumában. Azóta is tart a találgatás, miért halnak meg oly sokan Ötzi ismerőseiből? Tavaly zuhant le hegymászás közben az a német turista, aki 14 éve megtalálta. Meghalt az a régész, aki először tanulmányozta, csakúgy, mint a múmiához vezető első expedíció vezetője, ráadásul az utóbbi éppen akkor, amikor autójával egy, Ötzivel kapcsolatos konferenciára tartott. Az ő hegyi vezetőjét egy lavina ölte meg, az expedíció fotósát pedig agydaganat vitte el. Most pedig újra lecsapott Ötzi: holtan találták ausztráliai otthonában azt a biokémikust, aki a megfagyott harcos tetemével végzett kísérleteket, s aki egyébként évek óta súlyos beteg volt. Ötzi most tehát ismét témát ad a sajtónak. Egészen a hetedik áldozatig... Jujj!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek