Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az élet élvezete sokunknál az evés öröménél kezdődik. Vagy még korábban: a sütésnél-főzésnél. Ezért arra teszünk kísérletet, hogy két lapban is közösen, önökkel együttműködve adjuk közre nagyanyáinktól örökölt tudásunkat. Kedves Olvasó, örülnénk, ha a jövőben szerzőtársunk lenne a Szabad Földben és színes havi receptújságunkban, a decemberi, immár harmadik lapszámára készülő Vidék ízében. Küldje be a család kedvenc, jól bevált receptjét! A beérkezett ételleírások között mesterszakácsunk válogat, s a legjobbakat megfőzve-megsütve, lefotózva megjelentetjük a Vidék íze Receptposta rovatában, valamint a Szabad Földben. Természetesen díjazzuk is: minden megjelent receptért 5000 forintot fizetünk. A Vidék ízében az ételek versenyeznek egymással. A fődíj 50 000 forint - ennyi jár A hónap receptje beküldőjének, meg persze a dicsőség. Várjuk leveleiket!
Összebújós őszi estékre
Dömök Antalné Tápiógyörgyéről az egyik leghűségesebb olvasónk. Figyelemmel kíséri és finomabbnál finomabb süteményeinek leírásával segíti munkánkat. Kissé idő- és munkaigényes édessége megéri a fáradságot. Ráadásul a tésztája rétesnek is jó.
Papsapka
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 4 tojássárgája, 2 dl tejföl, csipet só, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt.
A töltelékhez: 1 kis üveg ribizlidzsem, 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 4 tojásfehérje, reszelt citromhéj.
A lisztet a margarinnal, a tojások sárgájával, a tejföllel és a sóval összegyúrjuk. Az olvasztott zsírba belekeverjük a 2 evőkanál lisztet. Gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a zsírral összekevert liszttel. Föltekerjük, mint a bejglit, majd egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután három darabra vágjuk a roládot, vékonyra kinyújtjuk, és kockákra vágjuk. Közepét megkenjük lekvárral, ráteszünk 1 kávéskanál cukros diót, arra egy kávéskanálnyit a tojások kemény habbá vert fehérjéből. A tészta széleit ráhajtjuk, felül összecsípjük, vagyis papsapka alakúra formáljuk. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük. Melegen vaníliás porcukorban meghempergetjük.
Gorjánácz Bertalanné hercegszántói olvasónk levelében a család egyik gyorsan elkészíthető, magyaros ízű kedvenc halételét teszi közkinccsé.
Ponty szalonnásan
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg pontyfilé, 15 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 5 g törött paprika, 5 dkg liszt, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, galuskaköret, só.
A pontyszeleteket beirdaljuk, enyhén besózzuk. A vágásokba keskeny csíkokra vágott szalonnaszeleteket helyezünk, majd lisztben megforgatjuk, és forró zsírban kisütjük. Megfelelő nagyságú lábasban a megmaradt zsírban üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát. Ráhintjük a paprikát, vízzel kissé felöntjük, majd lisztes tejföllel behabarjuk. A forró halszeleteket tálra rakjuk, ráöntjük a szószt, és galuskával tálaljuk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu