Az élet élvezete sokunknál az evés öröménél kezdődik. Vagy még korábban: a sütésnél-főzésnél. Ezért arra teszünk kísérletet, hogy két lapban is közösen, önökkel együttműködve adjuk közre nagyanyáinktól örökölt tudásunkat. Kedves Olvasó, örülnénk, ha a jövőben szerzőtársunk lenne a Szabad Földben és színes havi receptújságunkban, immár a decemberi, harmadik lapszámára készülő Vidék ízében. Küldje be a család kedvenc, jól bevált receptjét! A beérkezett ételleírások között mesterszakácsunk válogat, s a legjobbakat megfőzve-megsütve, lefotózva megjelentetjük a Vidék íze Receptposta rovatában, valamint a Szabad Földben. Természetesen díjazzuk is: minden megjelent receptért 5000 forintot fizetünk. A Vidék ízében az ételek versenyeznek egymással. A fődíj 50 000 forint - ennyi jár A hónap receptje beküldőjének, meg persze a dicsőség. Várjuk leveleiket!
Húsokkal vetekszünkBenczes Istvánné Komlóról szűkebb hazája, Baranya hajdani ételreceptjeiből küldött válogatást. Szívében is őrzi a feledhetetlen étek, keresztanyja gyorsan elkészülő, olcsó káposztája emlékét.
Babos káposzta
Hozzávalók: 0,5 kg bab, 1,5 kg köröm, 1 kg fejes káposzta, 1 piros színű paprika, 2 babérlevél, füstölt szalonnabőrke, 1,5 l házi paradicsomlé, zsír, liszt, só, bors.
Megfőzöm sós vízben a babot, míg egy másik edényben a körömből pörköltöt készítek. Ugyancsak külön fő meg a felszeletelt káposzta, amelynek a sós főzővizébe beleteszem a paprikát, a babérlevelet, s ha akad, néhány füstölt szalonnabőrkét. Végül összefőzöm és berántom az egészet. Sóval, borssal ízesítem, majd hozzáöntöm a paradicsomlét. Az igen kiadós, laktató egytálételt kenyérrel kínálom.Péter Jánosné Székkutason gyakran jár az unokái kedvében töltött, rántott zöldséges fogással. Íze vetekszik bármilyen húsételével, sohasem tud belőle eleget készíteni.
Gombával töltött kelkáposzta
Hozzávalók: 8 szép kelkáposztalevél, 30-40 dkg gomba, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, só, bors, 30 dkg kenyér, 2 csomag petrezselyemzöldje; a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa; olaj a sütéshez.
A kelleveleket sós vízben megabáljuk. Lecsurgatjuk, vastagabb ereit kivágjuk. Forró olajon megpároljuk a felaprított vöröshagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát. Zsírjára sülve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tojásokat, ízlés szerint sót, borsot, a beáztatott, jól kinyomott kenyeret meg a sok-sok apróra vágott petrezselyem zöldjét. A jól összedolgozott masszával megtöltjük a kelleveleket úgy, mint a töltött káposztát. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban szép pirosra sütjük. Krumplipürével tálaljuk.