Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az élet élvezete sokunknál az evés öröménél kezdődik. Vagy még korábban: a sütésnél-főzésnél. Ezért arra teszünk kísérletet, hogy két lapban is közösen, önökkel együttműködve adjuk közre nagyanyáinktól örökölt tudásunkat. Kedves Olvasó, örülnénk, ha a jövőben szerzőtársunk lenne a Szabad Földben és színes havi receptújságunkban, immár a decemberi, harmadik lapszámára készülő Vidék ízében. Küldje be a család kedvenc, jól bevált receptjét! A beérkezett ételleírások között mesterszakácsunk válogat, s a legjobbakat megfőzve-megsütve, lefotózva megjelentetjük a Vidék íze Receptposta rovatában, valamint a Szabad Földben. Természetesen díjazzuk is: minden megjelent receptért 5000 forintot fizetünk. A Vidék ízében az ételek versenyeznek egymással. A fődíj 50 000 forint - ennyi jár A hónap receptje beküldőjének, meg persze a dicsőség. Várjuk leveleiket!
Húsokkal vetekszünk
Benczes Istvánné Komlóról szűkebb hazája, Baranya hajdani ételreceptjeiből küldött válogatást. Szívében is őrzi a feledhetetlen étek, keresztanyja gyorsan elkészülő, olcsó káposztája emlékét.
Babos káposzta
Hozzávalók: 0,5 kg bab, 1,5 kg köröm, 1 kg fejes káposzta, 1 piros színű paprika, 2 babérlevél, füstölt szalonnabőrke, 1,5 l házi paradicsomlé, zsír, liszt, só, bors.
Megfőzöm sós vízben a babot, míg egy másik edényben a körömből pörköltöt készítek. Ugyancsak külön fő meg a felszeletelt káposzta, amelynek a sós főzővizébe beleteszem a paprikát, a babérlevelet, s ha akad, néhány füstölt szalonnabőrkét. Végül összefőzöm és berántom az egészet. Sóval, borssal ízesítem, majd hozzáöntöm a paradicsomlét. Az igen kiadós, laktató egytálételt kenyérrel kínálom.
Péter Jánosné Székkutason gyakran jár az unokái kedvében töltött, rántott zöldséges fogással. Íze vetekszik bármilyen húsételével, sohasem tud belőle eleget készíteni.
Gombával töltött kelkáposzta
Hozzávalók: 8 szép kelkáposztalevél, 30-40 dkg gomba, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, só, bors, 30 dkg kenyér, 2 csomag petrezselyemzöldje; a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa; olaj a sütéshez.
A kelleveleket sós vízben megabáljuk. Lecsurgatjuk, vastagabb ereit kivágjuk. Forró olajon megpároljuk a felaprított vöröshagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát. Zsírjára sülve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tojásokat, ízlés szerint sót, borsot, a beáztatott, jól kinyomott kenyeret meg a sok-sok apróra vágott petrezselyem zöldjét. A jól összedolgozott masszával megtöltjük a kelleveleket úgy, mint a töltött káposztát. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban szép pirosra sütjük. Krumplipürével tálaljuk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu