Receptek

Az élet élvezete sokunknál az evés öröménél kezdődik. Vagy még korábban: a sütésnél-főzésnél. Ezért arra teszünk kísérletet, hogy két lapban is közösen, önökkel együttműködve adjuk közre nagyanyáinktól örökölt tudásunkat. Kedves Olvasó, örülnénk, ha a jövőben szerzőtársunk lenne a Szabad Földben és színes havi receptújságunkban, immár a decemberi, harmadik lapszámára készülő Vidék ízében. Küldje be a család kedvenc, jól bevált receptjét! A beérkezett ételleírások között mesterszakácsunk válogat, s a legjobbakat megfőzve-megsütve, lefotózva megjelentetjük a Vidék íze Receptposta rovatában, valamint a Szabad Földben. Természetesen díjazzuk is: minden megjelent receptért 5000 forintot fizetünk. A Vidék ízében az ételek versenyeznek egymással. A fődíj 50 000 forint - ennyi jár A hónap receptje beküldőjének, meg persze a dicsőség. Várjuk leveleiket!

ABC2005. 12. 02. péntek2005. 12. 02.
Receptek

Zöldségvagdalt

Tóth Imréné Tiszafüredről főzelékhez feltétnek és önálló fogásnak is ajánlja zöldségből készült vagdaltját. Ne csak a vegetáriánusok kóstolják meg!

Karalábéfasírt
Hozzávalók: 1 kg karalábé (tisztán mérve), 20 dkg zsemlemorzsa, 2 tojás, só, bors, 4-5 gerezd fokhagyma, kevés liszt (kb. 2 evőkanál).
A meghámozott karalábékat feldaraboljuk, megfőzzük, majd ledaráljuk. Hozzáadunk 2-3 evőkanál zsemlemorzsát és a lisztet, a felvert tojásokat, az összezúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, esetleg színezhetjük kevés pirospaprikával, jól összekeverjük. Ha lágy lenne, tehetünk még bele lisztet és zsemlemorzsát, de csak annyit, hogy se lágy, se kemény ne legyen. Fasírtokat formázunk belőle, zsemlemorzsában meghempergetjük, és forró olajban kisütjük. Tejföllel és puha kenyérrel tálaljuk.











Sajttal megbolondítva


Sós teasüteményét kedvelt és sokszor kipróbált receptjeként ajánlja Lakat Zoltánné Hódmezővásárhelyről. Vendégváróként, borkorcsolyaként egyaránt finom.

Sajtos kerék
Hozzávalók
A tésztához: 50-60 dkg sima liszt, 3 dkg élesztő, 1 kefir, fél pohár tejföl, 1 tojás, l tojásfehérje, 5-6 evőkanál libazsír, só.
A krémhez: 5 csapott evőkanál liszt, 3 evőkanál libazsír, fél l tej, fél margarin, fél pohár tejföl, só, bors, 20-25 dkg sajt.
A lisztet a felfuttatott élesztővel, a kefirrel, fél pohár tejföllel, az egész nyers tojással, a libazsírral és sóval jól kidolgozzuk. Megkelesztjük, és négyszer hajtogatjuk, majd ujjnyira nyújtva közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tetejét nem vagdossuk be. Tojásfehérjével megkenve világospirosra sütjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A lisztet a forró libazsíron világosra pirítjuk, majd a tejjel felengedve sűrűre főzzük. Langyosan belekeverjük a margarint és a tejföl másik felét, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a reszelt sajt felével. Ha kihűlt a sütemény, mindegyiket óvatosan kettévágjuk, és megtöltjük a krémmel. Ezután a kis pogácsák krémes oldalát a maradék reszelt sajtba beleforgatjuk, majd lapos tálra rakjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek