Balogh Andrásné Csongrád-Bokrosról fiatal kora óta hűséges olvasója lapunknak, ma már hetvenéves elmúlt. Az ételéhez kapcsolódó történet visszanyúlik az ötvenes évekbe. A kötelező beadásokról hírhedt Rákosi-időkben a fiatalok mindig éhesek voltak. Gyümölcsből ehettek eleget, ám hiába szerették nagyon a paprikás krumplit, még abból sem lakhattak jól: a termés javát be kellett adni, vagy elvitte a végrehajtó az adósság fejében. Mivel a sárgarépa nem volt olyan értékes, és termett is bőven, az unokabátyja kitalálta, hogy abból készít paprikást. Olyan jól sikerült, hogy azóta is szívesen eszik, noha ma már jut krumpli bőven.
Sárgarépa-paprikás
Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa, 1 tojás nagyságú vöröshagyma, 2 nagy gerezd fokhagyma, köménymag, olaj, törött paprika, 4 tojás, só.
A vöröshagymát, apróra vágva, üvegesre dinszteljük olajon a köménymaggal együtt. A sárgarépát gyűszű nagyságú kockákra vágjuk. Rátesszük a hagymás szaftra, kicsit dinszteljük, sóval és paprikával meghintjük. Néhányszor megforgatjuk, és föleresztjük annyi vízzel, hogy ne lepje el teljesen. Rádaraboljuk a fokhagymát, fedő alatt párolva főzzük. Szükség esetén pici vizet utánaöntünk. Amikor a répa puha, szaftjára főzzük, az edény egyik felébe húzzuk. Mellé beleütjük a tojásokat úgy, hogy egyben maradjanak. Lefedve keményre főzzük. Tehát annyi szaftja legyen a répának, hogy a tojások ne süljenek, hanem főjenek.Ugyancsak a rég múlt időket idézi Vajda Ernőné Bisséről. A történet száz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor olvasónk édesanyja a faluban megjelenő hivatalos uraknak, például a tejellenőrnek, valami finom fogást készített a konyhájában. (Kicsit nehezíti a dolgunkat, hogy olvasónk a hozzávalókat kinek-kinek ízlése szerint javasolja.)
Meggyes rakott tészta
Hozzávalók: 50 dkg fodros kockatészta vagy széles metélt, búzadara, zsír, zsemlemorzsa, házi baracklekvár, kimagozott meggybefőtt, darált dió, só.
A tésztát sós vízben kifőzöm. A búzadarát zsíron megpirítom, mintha grízes tésztát készítenék. Egy tűzálló tálat kizsírozok, és zsemlemorzsával behintem. A pirított grízt és a tésztát összekeverem, a felét a tál aljára teszem. Megkenem baracklekvárral, meghintem darált dióval. Ezután megszórom kimagozott meggyel, beterítem a maradék tésztával. Beteszem a sütőbe 15-20 percre. Ha megpirul, lapos tányérra kiborítom, és úgy szeletelem, mint a tortát.