Receptek

Finomságok vágás után

ABC2006. 02. 10. péntek2006. 02. 10.
Receptek

Mészáros Erika Ida szerecsenyi olvasónk még a nagymamájától tanulta és azóta is szívesen főzi a belsőségből készült, laktató téli fogást.

Tüdőragu
Hozzávalók: 1 kg sertéstüdő, 20 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 kávéskanál citromlé, 2 babérlevél, 1 evőkanál zsír, só, bors.
A tüdőt megtisztítjuk és jól megmossuk. Annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. A főzőlébe adunk babérlevelet, fokhagymát, pár szem fekete borsot, sót. A puhára főtt tüdőt kiszedjük a léből, és amikor lehűlt, apró kockákra vágjuk. Egy kanál zsíron megpirítjuk az összevágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, majd a vastag szeletekre vágott zöldpaprikát. Fedő alatt, kevés vízzel 15 percig pároljuk, majd beletesszük a feldarabolt tüdőt és a kockára vágott paradicsomot. Kevés citromlével és ízlés szerint sóval ízesítjük. Lassú tűzön még 10 percig pároljuk. Köretként tálalhatunk hozzá zsemlegombócot vagy galuskát.

Ceglédi Béláné Tibolddarócról a disznóvágások szezonjához illő hideg májas hurka receptjébe avat be. Ám megjegyzi, akkor is szoktak ilyen finomságot tölteni, ha nem vágnak disznót, hiszen a hozzávalókat meg lehet vásárolni. A füstölés pedig faluhelyen megoldható. Olvasónk egy községükben lakó hajdani hentestől tanulta az elkészítését.

Májas hurka
Hozzávalók: 2 kg sertésmáj, 1 kg zsírnak való szalonna, 1,4 kg dagadó, 2 kg vöröshagyma, 2 evőkanál mustár, zsír, só, bors, majoránna.
A feldarabolt dagadót és a zsírnak való szalonnát megabálom. A hagymát karikára vágom, és odateszem dinsztelni. Majd hozzáadom a nagyobb darabokra vágott májat, és fedő alatt puhára párolom. Húsdarálón a májat és a dagadót ledarálom, a szalonnát kis kockára vágom, és az ízlés szerint adagolt fűszerekkel együtt összekavarom. Vastag sertésbélbe töltöm (üzletben is lehet kapni vastag műanyag belet), majd forrásban lévő vízben óvatosan kifőzöm. Előzőleg a beleket kb. 30 cm hosszúra vagdalom, majd a két végét bekötözöm. A kihűlt hurkákat gyengén megfüstölöm. Hidegen nagyon finom.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek