Receptek

Hatott a diós írás

ABC2006. 03. 10. péntek2006. 03. 10.
Receptek

Nádudvarról Somogyi Piroska ínycsiklandó, bár nem éppen diétás receptet küldött. Egy évben kétszer-háromszor készíti, ennyi bukás a kalóriák ellenében talán megengedhető.

Rántott sertésköröm
Hozzávalók: sertésköröm, só, fokhagyma, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
Veszek egy nagyobb sertéskörmöt, a hentessel hosszában és keresztben is elvágatom. Megtisztítom, megmosom, és mintha kocsonyát főznék, felteszem kuktában. Semmi más fűszert nem teszek bele, csak sót és sok fokhagymát. Jó puhára főzöm, kiszedem a vízből, a végéről a körmöt leveszem. Ha kihűlt, lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatom. Olajban szép pirosra sütöm. Melegen igen finom. Burgonyát sütök hozzá, és savanyúsággal tálalom. A levét tányérokban megdermesztem, és úgy eszem, mint a kocsonyát.

Fodi antal gyömörei levélírónk 81 éves. Hűséges olvasónk a konyhában is helytáll. Kedvenc süteményét, a diós stanglit, rendszeresen süti. Szereti, ha mindig van otthon a sokáig eltartható, finom édességből. Bevallja, a recept elküldésére az ösztönözte, hogy elolvasta lapunkban a Csodálatos dió című írást.

Diós stangli
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg dió, 25 dkg kristály- vagy porcukor, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, pár csepp citromlé.
A tetejére: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor, pár csepp citromlé.
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. A tésztát kisodorjuk körülbelül 6-7 mm vastagra. Ezután felverjük kemény habbá a tojásfehérjét, hozzáadjuk a cukrot meg a citromlét, és rákenjük a tésztalapra. Egyujjnyi szélesre daraboljuk, majd tepsibe rakjuk, amelyet nem kell kikenni. Lassú tűzön sütjük. Egy adagból körülbelül harminc darab stangli lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek