Van egy történetünk

Hallgatnak az emberrablók

ABCUjlaki Ágnes2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Van egy történetünk

Már a pápa is szót emelt az elrabolt kisfiúért, XVI. Benedek felhívást intézett az emberrablókhoz: feltétel nélkül és azonnal adjátok vissza a gyermeket! A bűnözők  nem reagáltak, s - lapzártánkig - semmi hír Tommasóról.
Egész Olaszországot megrázta és máig lázban tartja az érthetetlen gyermekrablási ügy, amely két hete kezdődött Parmában. Két álarcos rontott rá az Onofri családra a hajnali órákban. Leütötték az apát és az anyát, a nagyobbik gyereket megkötözték. A házban talált értékeket összepakolták. Végül a tizenhét hónapos, epilepsziás kicsit pizsamástul kirángatták az ágyból és elvitték. A szülők a televízióban többször is könyörögtek a banditáknak kisfiuk életéért. Az apa bemutatta, hogyan kell beadni az epilepsziás görcsök elleni gyógyszert. Semmi eredmény. Aggasztó jel, hogy a gyermekrablók nem kértek váltságdíjat.
A rendőrség óriási erőkkel nyomoz. A környéket alaposan átfésülték, de a nyomkereső kutyák csupán annyit jeleztek, hogy a bűnözők, karjukban a kisgyerekkel, a százötven méterrel távolabb haladó autópályáig gyalogosan menekültek. Valószínűsíthető, hogy az egyikük nő volt, az édesanya ugyanis felidézte emlékezetében, hogy az egyik álarcosnak lágyabb volt a mozgása, kisebb a keze, mint általában a férfiaké, és a síró babát simogatással nyugtatgatta. Új nyom az ügyben, hogy egy börtönbüntetését töltő, 46 éves férfi jelentkezett, talán segíthet. Elmondta, hogy amikor legutóbb otthon járt szabadságon, megkereste egy ismerős férfi, aki az Onofri családnál különféle munkákat végzett, s megpróbálta rábeszélni, vegyen részt egy emberrablásban. Mivel az ajánlatot azonnal elutasította, az illető további részletekkel nem állt elő. A rendőrök szűkszavú közlése szerint ez a bejelentés nem vezetett nyomra. Megvizsgálták a postán pénzügyi vezetői posztot betöltő édesapa ügyeit is, de azok sem keltettek semmilyen gyanút.
Az olasz közvéleményt erősen foglalkoztatja a kis Tommaso ügye. Például a Messina-Parma futballmérkőzés előtt a stadionban arra kérték a tetteseket, hallgassanak a lelkiismeretükre. Az egyik római börtön súlyos bűnökért kiemelten őrzött száz elítéltje felhívásban kérte az emberrablókat, adják vissza a beteg kisfiút. A felhíváshoz más börtönök lakói és lelkészei is csatlakoztak. A család weblapot nyitott, amelyre minden bejelentést várnak. A televízió és az újságok naponta foglakoznak a rejtélyes esettel. Éppen két hete, hogy elragadták a kisgyermeket, akinek sorsáért minden olasz szívből aggódik.

Ezek is érdekelhetnek