Receptek

Kevés pénzből finomat

ABC2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Receptek

Molnár Lászlóné zalalövői olvasónk szívesen keres vargányát az őrségi erdőkben, s számtalan ízletes fogást készít belőle. Gyakran kerül a család asztalára valamilyen gombás finomság.

Gombás fasírozott

Hozzávalók: 1 kg fiatal vargánya, olaj, vöröshagyma, 25 dkg sertéshús, 1-2 zsemle, 1 cs. petrezselyem zöldje, 2-3 tojás, só, őrölt bors.

A finomra vágott vöröshagymát (ízlés szerinti mennyiséget) olajon rózsaszínűre pirítjuk. Az apróra feldarabolt vargányát beletesszük, és megpároljuk. A sertéshúst, a megdinsztelt gombát, valamint a megáztatott, kicsavart zsemlét megdaráljuk. Hozzáadunk bőven finomra vágott petrezselyem zöldjét, kevés törött borsot, sót, és 2-3 tojással jól összedolgozzuk. Lisztes kézzel pogácsaformákat készítünk, és olajban kisütjük.





Tóth Lászlóné Jászszentandrásról beküldött receptjével édesanyja emlékét idézi, aki az ötvenes évek elején sütötte, kevés pénzből, olcsó hozzávalókból a filléres, finom süteményt.


Filléres torta

Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 18 dkg cukor, 1 dkg szalalkáli, 2 tojás, 2 dl tej.
A krémhez: 7 dl tej, 20 dkg cukor, 2 tojássárgája, 2 cs. vaníliás pudingpor, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három részre osztjuk. Közepes tepsi nagyságúra nyújtjuk, sütőben világosra sütjük. Ha tortát készítünk, a tésztákat kettévághatjuk, hogy hat lapot kapjunk. Közben a tejből, cukorból, tojássárgájából, vaníliás pudingporból sűrű krémet főzünk. Amíg hűl, a margarint a porcukorral habosra keverjük. Egy keveset hagyunk a díszítésre, a többit a kihűlt krémhez keverjük. Megtöltjük vele a lapokat, a torta oldalát és a tetejét is vékonyan bevonjuk. A tetejét a félretett vajkrémmel tetszés szerint díszítjük. Csak másnap szeleteljük. Kakaóport is keverhetünk a vajkrémhez. Aki vastagon szereti a krémet, kétszeres adagot keverjen.

Ezek is érdekelhetnek