Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Rimai Jánosné kalocsai levélírónknak már az édesapja is sokra tartotta a Szabad Földet. Most, hogy szakácsszakmájú olvasónk is előfizetője lett a lapnak, megosztja velünk néhány kedvelt receptjét. Különleges ízeket ígérő gombóca megfőzve a mélyhűtőben három hónapig eltartható.
Mandulás almagombóc
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg alma, 5 dkg darált mandula, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 2 tojássárgája, 1 tojás, 10 dkg cukor, csipetnyi só, 25 dkg liszt, 5 dkg olvasztott vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
A forgatáshoz: 1 csésze zsemlemorzsa, 4 evőkanál cukor, vaj, kevés porcukor.
Az almát megtisztítjuk, négybe vágjuk, eltávolítjuk a magházát, és kis kockákra vágjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk belőle. Hideg vizes kézzel 3 cm átmérőjű gombócokat formálunk a masszából. Egy széles átmérőjű lábasban vizet forralunk. A gombócokat egyenként a vízbe helyezzük, és puhára főzzük. Szűrővel kiemeljük, rácsra tesszük. A csésze zsemlemorzsát és a 4 evőkanál cukrot vajon megpirítjuk, majd megforgatjuk benne a gombócokat. Porcukrot hintünk a tetejére. Öntetet készíthetünk hozzá málnalekvárból úgy, hogy a lekvárt alma- és citromlével simára keverjük.
A kőröshegyi Kovács Béla több, lapunkban közölt olvasói receptet kipróbált már. Olcsó, gyorsan elkészülő, tavaszi ízű egytálételét azzal ajánlja figyelmünkbe: ez volt az első étel, amelyet a menyasszonya számára maga készített el. A siker nem maradt el.
Kelbimbós apróhús
Hozzávalók: 40 dkg pulyka- vagy csirkemell, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 2 dl főzőtejszín, 40 dkg kelbimbó. A körethez 20 dkg kukoricaliszt, só, 2 evőkanál olaj, 15 dkg túró.
Az apróra vágott húst a forró olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, és lefedve félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk a kelbimbót. Ha a zöldség is megpuhult, felöntjük a főzőtejszínnel, és összeforraljuk. A körethez 8 dl vizet sóval felforralunk. A kukoricalisztet folyamatos keverés mellett beleszórjuk, majd 4-5 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve olajjal kikent tepsibe simítjuk, rámorzsoljuk a túrót, és forró sütőben 20-25 percig sütjük. A köretet vékony csíkokra szeletelve tálaljuk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu