Receptek

Kísérjük jófajta vörösborral!

ABC2006. 08. 04. péntek2006. 08. 04.
Receptek

Szőcs Tiborné Dombegyházról írt levelében elmeséli a beküldött recept születésének műhelytitkát. Aznap sok dolga akadt, nagyon elmaradt a főzéssel, körülnézett hát, mit talál a hűtőben. A meglévő készletből gyorsan, háromnegyed óra alatt összeütötte az ízletes, laktató ebédet.

Mindent bele rakott tészta

Hozzávalók 5-6 személyre: 50 dkg rövid csavart tészta, 30 dkg (bármilyen sonkás alapú) felvágott, 5-10 dkg füstölt kolbász, 2 evőkanál olaj, 1 doboz konzervgomba (vagy 30 dkg friss csiperkegomba), 4 dl tejföl, 30 dkg kemény sajt, só, bors, olaj.

A tésztát sós vízben megfőzöm. A felvágottat és a kolbászt apró kockára vágom, olajon megpuhítom. Ha kész, hozzáadom az apróra vágott gombát, ízesítem sóval és borssal. A főtt tészta felét tepsibe rakom, ráöntöm az elkészített ragut. A megreszelt sajtot összekeverem a tejföllel, a felét ráöntöm a ragura. Befedem a tészta másik felével, leöntöm a sajtos tejföllel, a tetejét meglocsolom olajjal, és 10-15 percre beteszem a sütőbe.


Kazinczi Miklósné Mátranovákról gyakorló háziasszonyként húsos-sajtos-gombás fogását ajánlja figyelmünkbe. Tapasztalata szerint egy-másfél óra idő alatt elkészül a kiadós, laktató étel, amelyhez jófajta vörösbort ajánlunk.

Kis titok

Hozzávalók: 1 kg sertéshús, 50 dkg gomba, 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dl tejszín, petrezselyem zöldje, só, őrölt bors, 2 tojássárgája, 15 dkg zsír, 20 dkg trappista sajt, pirospaprika, 10 dkg párolt rizs.

A felszeletelt gombát vajon megpároljuk, liszttel megszórjuk és tejszínnel felengedjük. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyem zöldjével, és rátesszük a tojássárgáját. Az érmékre vágott húst hirtelen kisütjük. Tepsibe tesszük a gombát, rárakjuk a húst, befedjük a sajtszeletekkel, végül a tetejére petrezselyem zöldjét vágunk, és megszórjuk pirospaprikával. Sütőben körülbelül 1 órán át sütjük. Rizzsel tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek