Receptek

Kincset ér a maradék

ABC2006. 09. 29. péntek2006. 09. 29.
Receptek

Egeresi László Békésről egy nagyon régi balatoni halétel leírását küldte el. Mint írja, gyakran jár Szigligetre horgászni, ott ismert meg egy kedves, öreg nénit, tőle tanulta az ízletes csukaleves elkészítését.

Csukaleves

Hozzávalók: 1 kg csuka, 30 dkg sárgarépa, kevés zeller, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés sáfrány, cérnametélt.

A csukát megnyúzzuk, sűrűn beirdaljuk (a szálkák miatt), majd 4 darabba vágjuk a törzset. A megtisztított, nagyobb darabokra vágott répát és a zellert enyhén besózzuk. Föltesszük főni sóval, borssal, fokhagymával, sáfránnyal ízesített vízben. Ha már félpuha, belehelyezzük a haltörzseket. 15 percig főzzük, majd leszűrjük. A levest cérnametélttel tálaljuk. A csukát tormával fogyasszuk.



Novajról küldte Demkó Józsefné a maradék száraz kifli vagy zsemle felhasználására is jól alkalmas, meleg édesség receptjét. A dióval, baracklekvárral ízesített csemegét kockára vágva, forrón tálaljuk.

Máglyarakás

Hozzávalók: 6 db száraz kifli vagy zsemle, 2 alma, 20 dkg eper, 5 kanál barackíz, 5 dkg darált dió, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 2 tojás, fél l tej.

A zsemléket felszeletelem (a kifliket felkarikázom). A tejben elkeverem a felvert tojásokat meg a vaníliás cukrot, és beáztatom a szeleteket. Egy kisebb tepsit kikenek vajjal. A zsemleszeletek felét a tepsi aljára teszem. Megrakom a meghámozott, szeletekre vágott almával és a megmosott, kettévágott eperszemekkel. Meghintem kristálycukorral, megkenem a baracklekvárral. A tetejére teszem a maradék zsemlét, a darabokra vágott vajat, és megszórom a darált dióval. Előmelegített, forró sütőben kb. fél óráig sütöm. Amikor kész, porcukorral megszórom a tetejét.

Ezek is érdekelhetnek