Receptek

Nagymamák öröksége

ABC2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Receptek

Sütő Sándorné dunavecsei olvasónk ötszörös nagymama. Amikor a Vidék ízében a brassói aprópecsenyéről olvasott, tollat ragadott és elküldte az általa kedvelt tepsis brassói elkészítésének módját. Kovászos uborka illik hozzá.

Tepsis brassói

Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja vagy -lapocka, 20 dkg füstölt császárszalonna, 3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, 60 dkg burgonya.

A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, fokhagymareszelékkel mindkét oldalukat bedörzsöljük. Állni hagyjuk, majd csíkokra vágjuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk, és zsírjára sütjük. A szálasra vágott vöröshagymát a szalonnazsírban üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a csíkokra darabolt húst. Bőven meghintjük majoránnával, fekete borssal. Fedő alatt, lassú tűzön csaknem készre pirítjuk. A burgonyát vékony hasábokra vágjuk, összekeverjük a hússal, és forró sütőben ropogós pirosra sütjük.


Orosházáról Nagyné Szalai Katalin a nagymamájától örökölt remek édesség elkészítésének titkaiba avat be. Igaz, a hozzávalók miatt nem a legolcsóbb sütemény, de a végeredmény magáért beszél.

Ómama sütije

Hozzávalók: 10 tojás, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 dl tej, 25 dkg cukor, 25 dkg darált dió, 20 dkg vaj, 1 citrom héja, 1 tábla csokoládé, csokimáz a tetejére.

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját összekeverem a liszttel és a sütőporral. Hozzáadom a tejet, a cukrot, a darált diót, a reszelt citromhéjat és a darabokra tördelt csokoládét. A végén belekeverem a lágy vajat és a felvert tojásfehérjét. Kivajazott és lisztezett sütőformában, előmelegített sütőben körülbelül 40-50 percig sütöm. Ha kihűlt, csokimázzal leöntöm.

Ezek is érdekelhetnek