Receptek

Kadarkával kísérjük a krumplit

ABC2006. 10. 27. péntek2006. 10. 27.
Receptek

Bognár László őcsényi levélírónk úgy készíti el kedvenc ételét, a tepsis krumplit, hogy a konyhai műveletek és a sütés közben elkortyolgat két deci szekszárdi kadarkát. Másoknak is így ajánlja.

Tepsis krumpli

Hozzávalók: 5 dkg zsír, 8-10 szem burgonya, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg tokaszalonna, 10 dkg házi kolbász, 5-10 dkg sajt, só.

A burgonyát megtisztítom, karikákra vágom, és a kizsírozott tepsibe rakosgatom. Kissé megsózom, majd sütőbe téve 20 percig sütöm. Ezalatt a vöröshagymát karikára vágom, a tokaszalonnából kb. fél centiméteres csíkokat vágok, a kolbászt felszeletelem, a sajtot lereszelem. Húsz perc elteltével a tepsit kiveszem a sütőből, és a karikára vágott vöröshagymát rászórom. További 5 perc sütés után ráteszem a tokaszalonna csíkokat és a kolbászt. Újabb 5 perc elteltével a sütőt lekapcsolom, és megszórom a kívánt mennyiségű reszelt sajttal. A sajt megolvadása után savanyúsággal fogyasztható.


Papp Pálné Sajószentpéterről küldte az édes káposztából készülő rántott fogás receptjét. Olcsó, kellemes húspótló, főzelékhez feltétnek adható. Vegetáriánusok figyelmébe is ajánljuk.

Rántott káposzta

Hozzávalók: 1 fej édes káposzta, 5 tojás, 2 zsemle, liszt, zsemlemorzsa, 2 húsleveskocka, só, bors, őrölt köménymag, sütéshez olaj.

A külső leveleitől megfosztott, megmosott, egyben hagyott, kb. egykilós káposztát nagy lyukú reszelőn megreszeljük. Besózzuk, és egy kissé állni hagyjuk. Pihentetés után kicsavarjuk. Belemorzsoljuk a húsleves kockát, borssal, őrölt köménymaggal fűszerezzük. Lábosban, egy kis vizet aláöntve puhára pároljuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk az áztatott zsemlét, a tojásokat, és jól összedolgozzuk. A masszából lapos pogácsákat formálunk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek