Receptek

Ki örökli a recepteket?

ABC2006. 11. 03. péntek2006. 11. 03.
Receptek

Bakonyoszlopról, Csepek Imrénétől érkezett az alábbi süteményrecept. Hetvenhetedik esztendejét taposó levélírónk régen sokat sütött, de megrendült egészsége miatt ma már alig van ereje hozzá. Kívánja, próbálják ki az ő kiadós, sokáig elálló diós édességét.

Győri diós

Hozzávalók:
A tésztához:
23 dkg margarin, 5 dkg zsír, 27 dkg porcukor, 22 dkg darált dió, 22 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 6 tojásfehérje, 1 citrom, 2 evőkanál tejföl.
A mázhoz: 20 dkg porcukor, 6 tojássárgája.
A csokoládémázhoz: 10 dkg tortabevonó csokoládé, 5 dkg cukor, 1 dl víz, 2 dkg vaj.

A tésztához a margarint és a zsírt a porcukorral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a darált diót, a sütőport, a citrom levét és reszelt héját, végül a tojásfehérjékből vert kemény habot és 2 evőkanál tejfölt. A hozzávalókat óvatosan összekeverjük, majd kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben lassan sütjük. A mázhoz a porcukrot a tojássárgákkal jól kikeverjük, és a kihűlt tésztára öntjük. Amikor megszáradt, a tetejére csokoládémázt is tehetünk. Ehhez a tortabevonó csokoládét a cukorral és a vízzel állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a vajat, és a süteményre öntjük.


Glázer Lászlóné nagybörzsönyi levélírónk gyermekkora egyik megunhatatlan eledelét, a nagymamája főzte sztrapacska receptjét szeretné megosztani olvasóinkkal, amely csicsókából készült. Azt írja, csicsókavetőmagot is tud adni annak, aki érte megy.

Sztrapacska csicsókából

Hozzávalók: 1,5-2 kg csicsóka, 2 tojás, finomliszt, só, 10-12 dkg füstölt szalonna, étolaj, 25 dkg tehéntúró, tejföl.

A csicsókát lekaparjuk, megtisztítjuk, mint az újkrumplit. Kétszer-háromszor megmossuk, majd apró lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz. Kevés sót teszünk hozzá. Olyan állagú legyen, hogy galuskaszaggatóval ki tudjuk szaggatni. Ezután kifőzzük, leszűrjük, és rászedjük az apróra vágott, kevés olajon pirosra sütött, füstölt szalonnára. Rászórjuk a túrót (esetleg sajtot), ízlés szerint teszünk rá tejfölt és sót. Akár frissen, akár egy kissé megsütve tálalható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek