Kovács Jánosné Kondorosról küldött egytálételét a húsos fogások rajongóinak figyelmébe ajánljuk. Ez a mennyiség hat fő számára vagy kétszeri alkalomra elegendő.
Makarónis szelet Kata módra
Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj vagy -comb, 4 tojás, 25-30 dkg makaróni, 3 dl tejföl, kevés füstölt szalonna, 5 dkg reszelt sajt, só, zsiradék.
A kicsontozott sertéskarajt felszeleteljük, ízlés szerint fűszerezzük. A hússzeleteket forró olajon kisütjük, majd tepsiben egymás mellé rakjuk. A hús zsírjába belekeverünk 2 tojássárgáját, 1 dl tejfölt. Beleforgatjuk a kifőtt makarónit, majd a tojásfehérje felvert habjával lazán összekeverjük. Ízlés szerint utánasózzuk. Ezután halmokban rátesszük a makarónit a hússzeletekre. Két egész tojással elkeverünk 2 dl tejfölt, és meglocsoljuk a makarónit, majd reszelt sajttal megszórjuk. A tetejére szalonnacsíkokat teszünk, és sütőben szép pirosra sütjük. Szabó Lajos nyíregyházi olvasónk receptjein kívül gondolatait is megosztja velünk. Azon elmélkedik, hogy elfelejtődnek lassan a régi ételek, az evéshez kapcsolódó szokások is. Sajnálja, hogy újabban nálunk a levesek háttérbe szorulnak.
Húsos káposztaleves
Hozzávalók: 40 dkg sertésoldalas, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 1 babérlevél, só, 1-1 mokkáskanál pirospaprika és köménymag.
A megmosott, darabokra vágott oldalast saját zsírjában kissé megsütjük, majd kevés vizet aláöntve, lefedve félpuhára pároljuk. Közben egy másik edényben zsírjára sütjük a kis kockákra vágott szalonnát. Beletesszük a megtisztított, apróra vágott hagymát. Üvegesre pároljuk, majd megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk az átmosott savanyú káposztát. Felengedjük kevés vízzel, babérlevéllel, sóval és köménymaggal fűszerezzük. Lefedve addig pároljuk, amíg a káposzta félig megpuhul, majd hozzáadjuk levével együtt az oldalast. Felengedjük 1 liter vízzel, és lefedve, kis lángon addig forraljuk, amíg a káposzta meg az oldalas puha nem lesz. Végül a tejfölben simára kevert liszttel behabarjuk, jól összeforraljuk, és forrón tálaljuk.