Receptek

ABC2007. 02. 23. péntek2007. 02. 23.
Receptek

Kupecz Sándorné Szarvasról azt írja, gyermekkorától rendszeres olvasója lapunknak. Receptpályázatunkra küldött salátáját előző este beáztatott, nagy szemű fehér babból készíti.

Téli babsaláta

Hozzávalók: 50 dkg fehér bab, 2 dl tejföl, 3 tojássárgája, 2 fej lila hagyma, só, cukor, ecet.

A beáztatott szárazbabot sós vízben puhára főzöm. Kevés ecettel, cukorral, esetleg kis sóval ízesítem. Így hagyom kihűlni. Simára keverem a tojássárgájákat a tejföllel és kb. 1 dl babpáclével. Végül a leszűrt babot jól összekeverem a tejfölös páclével és a finomra szelt lila hagymával. Meghintem apróra vágott, friss petrezselyem zöldjével, és néhány órán át a hűtőben érlelem.

Az iregszemcsei Séllei Tímeát nagyon érdekli a sütés-főzés tudománya, pedig még csak 12 éves. Nagymamájától kapta az elküldött, jól bevált, házias süteményreceptet.

Mama kelt kiflije

Hozzávalók:
A tésztához:
5 dl tej, 3 dkg élesztő, 20 dkg margarin, csipet só, 1 evőkanál cukor, 30 dkg liszt
A töltelékhez: darált dió (mák vagy kakaó, esetleg lekvár), cukor, tej.

A tejet, a cukrot, a sót és 5 dkg margarint az elmorzsolt élesztővel megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Lágy tésztát dagasztunk belőle, és megkelesztjük. Ha megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk. A 15 dkg margarint óvatosan rákenjük. Kalács alakba összehajtogatjuk, és pihentetjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. Majd a kockákra vágott tésztát ízlés szerint ízesítjük (a töltelékbe a cukor és a tej mellé kerülhet mák, dió, kakaó, esetleg lekvár). A kockákat egyenként kifli formára tekerjük, tetejét tejjel megkenjük. Előmelegített, forró sütőben megsütjük. Sütés után ízlés szerint porcukorral meghinthetjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek