Receptek

ABC2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Receptek

Szabó Attiláné budapesti levélírónk apósa az erdélyi Marosszentgyörgyön született, onnan került a családba ez a különleges köret. Egészben sült karaj, tarja, liba- vagy pulykasült (vagy épp a "szomszéd" sörtésztás nyúlgerinc) illik hozzá.

Savanyú káposztás rizsköret

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 3 dl rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka, 3 evőkanál olaj, 6 dl víz.

A savanyú káposztát apróbbra, a vöröshagymát finomra vágom. Az olajjal és 1 dl vízzel puhára párolom. Hozzáadom a rizst és a többi vizet, amelyben a leveskockát feloldottam. Jól elkeverem, és fedő alatt puhára párolom. A savanyú káposztás rizsből gombócokat formálok, mellé személyenként 2-3 darab, tojás nagyságú, hámozott, főtt, pecsenyezsíron átforgatott burgonyát teszek. Petrezselyem zöldjével és paradicsomgerezdekkel lehet díszíteni.

Ruszkovszky Györgyné békési levélírónk különleges alkalomra ajánlja a sörtésztába bundázott nyúlgerincet. A köretnek szánt burgonyapüré mellé adhatunk meleg párolt gyümölcsöket, például almát, körtét, ananászt vagy cseresznyét.

Nyúlgerinc sörtésztában sütve

Hozzávalók: 80 dkg nyúlgerinc, 15 dkg liszt, 2 tojás, 2,5 dl sör, zsiradék, só.

A nyúlgerincet lehártyázzuk, lefejtjük a húst a csontról. Vékony szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, besózzuk, és állni hagyjuk. Közben elkészítjük a sörtésztát. A tojássárgájákat elkeverjük a liszttel, egy kevés sóval, és annyi sört adunk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű tésztánk legyen. A tojásfehérjét habbá verve hozzákeverjük. Lábosban bő zsiradékot forrósítunk, és a hússzeleteket a masszába mártva kisütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek