Receptposta

ABC2007. 04. 27. péntek2007. 04. 27.
Receptposta

Nagyné Czigány Lívia búcsúszentlászlói olvasónk egy meghökkentően hangzó, száraztésztából komponált desszert, helyesebben egytálétel elkészítésének műhelytitkaiba avat be. Nem tévedés, a tésztát nem kell megfőzni, azon szárazon kell a krémes masszába keverni. Ízesítésképpen adhatunk hozzá mazsolát, kimagozott meggybefőttet, feldarabolt aszalt gyümölcsöket.

Száraztésztás édesség

Hozzávalók: 3 tojás, 10 dkg kristálycukor, 15 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 4 dl kefir, 5 dl tej, 25 dkg száraztészta (legjobb a fodros nagykocka vagy orsó, csiga), kevés vaj, porcukor.

Keverőtálban nagy türelemmel, alaposan kikeverjük a tojássárgájákat a kristálycukorral és a felengedett margarinnal. Ezután hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejfölt, a kefirt és a tejet. Miután mindezeket összekevertük, beleszórjuk a száraztésztát. Végül óvatosan, hogy ne nagyon törjük a habot, beleforgatjuk a felvert tojásfehérjéket. Kivajazott, közepes méretű tepsiben körülbelül egy órán keresztül sütjük.
Az első félórában tegyünk a tepsire alufóliát, hogy a gőzben a száraztészta meg tudjon puhulni, majd a fóliát levéve süssük még félórát, hogy szép rózsaszínűre piruljon a teteje. Kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.

A Vidék íze ajánlata

Füstölt sonkás tészta

Hozzávalók: fél kg laskatészta, 30 dkg füstölt sonka, 1 kis pohár tejföl, 1-2 tojás, zsemlemorzsa, olaj.

A kifőzött laskatésztához a következő sonkakeveréket készítsük el. A füstölt sonkát apróra vágjuk, forró olajban kissé megpirítjuk. Beleütünk 1-2 egész tojást, hozzáadjuk a tejfölt. A sonkával jól összekeverjük és ráöntjük a tésztára. Alaposan összeforgatjuk, kikenünk egy lapos lábast olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, beleöntjük a sonkás tésztát, és 15 percre előmelegített sütőbe tesszük, hogy ropogósra piruljon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek