Receptposta

ABC2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Receptposta

Arra az időre emlékeztet a hódmezővásárhelyi Szabó Istvánné kelttészta-receptjével, amikor nagymamáink a kenyeret még kemencében sütötték. Gáz- vagy villanysütőben készítve ma is a család kedvence lehet ez a kiadós étek.

Dobozi borsos lepény

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 3 dl tej, 3 dl víz, 1 tojás, 1 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 15-20 dkg zsír, só, őrölt bors.

Kelt tésztát gyúrunk. Ha kicsit keménynek találjuk, kevés langyos vizet öntünk hozzá, és melegítjük két órát. Amikor megkelt, kinyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, meghintjük sóval, őrölt borssal. Ezt a műveletet háromszor megismételjük. Utoljára még kelesztjük fél órát, majd újra hajtogatjuk, de már nem kell megkenni. Közepes tepsi nagyságúra nyújtjuk, a tetejét megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk sóval, borssal. Tíz percig pihentetjük, majd sütjük. Úgy is készíthetjük, hogy az utolsó hajtogatáskor füstölt házikolbász-karikákat teszünk bele.

A Vidék íze ajánlata lepényre:

Bajor lepény

Hozzávalók: 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 2 tojás, só, 30 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 kg szilvabefőtt vagy bármilyen gyümölcs, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál fahéj.

A margarint a két egész tojással és a cukorral habosra keverem, sózom, majd a sütőporral összekevert lisztet fokozatosan a vajas masszához adagolom. A tésztának olyan sűrűnek kell lennie, hogy megtapadjon a kanálon, és idővel le is essen. Ha túl sűrű, kevés tejet öntök hozzá. A tepsit kibélelem sütőpapírral, és egyenletesen elosztom rajta a tésztát. Villával megszurkálom a tetejét - hogy könnyebben átsüljön -, majd a felezett, magozott szilvákat hamvas oldalukkal felfelé szorosan ráfektetem úgy, hogy befedjék az egészet. Kétszáz fokra előmelegített gázsütőben körülbelül negyven percig sütöm. Miután kiveszem a sütőből, megszórom fahéjas cukorral.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek