Receptposta

ABC2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Receptposta

Faar Ida magyarhomorogi olvasónk kissé sajátosabb formában, zöldségekkel társítva, raguként ajánlja figyelmünkbe egyik kedvenc fogását.

Zöldséges bárányragu

Hozzávalók: 80 dkg bárányhús, 1 tk. rozmaring, 1 tk. kakukkfű, 2 szelet bacon, 2-3 ek. olívaolaj, 2 vöröshagyma, 3 sárgarépa, 1 fehérrépa, fél zeller, 1 babérlevél, só, bors, 3 dl száraz fehérbor, 30 dkg mirelit zöldbab.

A húst és a szalonnát kockákra vágjuk, a megtisztított zöldségeket felszeleteljük. A húst meghintjük a rozmaringgal, kakukkfűvel. A szalonnát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, barnára sütjük. Hozzászórjuk a zöldségeket, és kevergetve 5 percig sütjük. Sóval, borssal ízesítjük, felöntjük a borral. Lefedjük, beledobjuk a babérlevelet, és 45 percig pároljuk. A zöldbabot sós vízben megfőzzük, és a kész raguhoz keverjük.

Ujvári Andrásné szatymazi levélírónk a keresztanyjától tanulta a finom ünnepi sütemény receptjét, s szeretné továbbadni. Egy nappal előbb készítsük el, mert akkor válik puhává és jól szeletelhetővé ez a látványnak sem utolsó édesség.

Kakaós krémes

Hozzávalók:
A barna laphoz:
26 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 dkg zsír, 2 dkg kakaó, 1 tojás, 1 sütőpor, tej.
A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt.
A krémhez: 5 dl tej, 3 evőkanál liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor.

A barna lap hozzávalóit annyi tejjel, amennyit felvesz, összegyúrjuk. A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk, és külön két lapot sütünk a tepsi hátán. A szokásos módon négytojásos piskótát sütünk ugyanabban a tepsiben, azért, hogy a lapok mérete megegyezzen.
Az 5 deci tejet a 3 evőkanál liszttel óvatosan krémmé főzzük. Amikor a massza kihűlt, hozzáadjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kevert vajat. Az egész krémet még egyszer jól kikeverjük.
A masszát kettéosztjuk, majd megtöltjük a süteményt. Úgy rétegezzük, hogy a két barna lap közé tesszük a piskótát, alá és fölé kerüljön a krém.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek