Mézeskalács: szívből sültek

ABC2007. 05. 04. péntek2007. 05. 04.
Mézeskalács: szívből sültek

Némi felnőttsegítségre számítva ajánljuk a nagyobb gyerekek figyelmébe szigetszentmiklósi olvasónk, Gerő Krisztina receptjét.

Mézeskalács Gerő módra

Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg margarin, fél kg méz, 25 dkg cukor, 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék, 2 púpos kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 1 csipet só.

A margarint, a mézet és a cukrot lassú tűzön felmelegítjük, míg a cukor el nem olvad. Mikor langyosra hűlt, az összekevert száraz anyagokra (liszt, só, fűszerkeverék és szódabikarbóna) öntjük, és hozzáadunk két tojást. Nem könnyű mindezt összedolgozni, de a végeredmény mindenért kárpótol majd. A tésztát egy órán át hűtőben pihentetjük.
Ezután következik a mézeskalácsok kiszaggatása. Nyújtáskor csak a deszkát lisztezzük vagy kézzel a sodrófát, sohasem a tészta tetejét, máskülönben könnyen lepereg majd róla a díszítő máz. Kezdőknek javallott eleinte papíron előre megtervezni az alakzatokat, aztán már bátrabban kísérletezhetnek a vonalakkal. Domború, pufók kalácsokat formázzunk, mert azok szebben mutatnak díszítve.
A kalácsokat előmelegített sütőben, 190-200 fokon kb. 10 percig sütjük. Nem árt az óvatosság, mert a méz miatt gyorsan sül. Ha tovább sütjük, hamar megkapja a tetejét és megkeseredik, ezért inkább világosan szedjük ki! Egy éjszakára hagyjuk kinn a konyhapulton (még jobb az ablakpárkányon), hogy egy kis nedvesség magába szívásával másnapra megpuhuljon, és akár azonnal fogyaszthatjuk. Fémdobozba téve hetekig élvezhető.

Robotgép száműzve
A frissen sült mézeskalácsot nem tanácsos a készítés napján díszíteni - álljon inkább huszonnégy órát, azalatt ugyanis még vetemedik, és repedhet is. A díszítő fehér mázhoz 12-14 dkg porcukrot 1 tojásfehérjével habosra keverünk - fakanállal, türelmesen, fél órán át, a cukrot kanalanként hozzá adagolva. (Bármennyivel egyszerűbb lenne, mégse használjunk robotgépet, ugyanis a mézeskalács két-három nap alatt ledobja az így készített mázat.) Ennek a sűrűsége arra jó, hogy zacskóba töltve és az egyik lyukas sarkából finoman kinyomva irókázni tudunk vele. Ha ecsettel szeretnénk átfesteni az egész kalács felületét, hígítsuk kevéske citromlével, hogy könnyebben vihessük fel.

Trükk
Ha asztaldíszt, ünnepi dekorációt készítünk mézeskalácsból, akkor keményebb, tartósabb tésztát gyúrjunk: a 2 púpos kávéskanál szódabikarbóna helyett adjunk hozzá 1 csomag sütőport.

Ezek is érdekelhetnek