Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk:

ABC2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.

Kép: Őszibarackleves Fotó: Sárközy György

Kóstoljon bele a vidék ízébe!
Őszibarackleves Fotó: Sárközy György

Hideg őszibarackleves pezsgővel

Hozzávalók: 8-10 őszibarack, 1 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kristálycukor, 1 pohár száraz pezsgő, 1 pohár száraz fehérbor.

A szép nagy barackokat lehéjazom, magjukat eltávolítom. A barackok felét felkockázom, és porcukorral meghintve a hűtőben állni hagyom. A barack másik felét átpasszírozom szitán, majd hozzáadom a pezsgőt és a bort. Jégre teszem, és 4 órán keresztül hűtöm. A felkockázott őszibarackokkal együtt tálalom.

Érdemes a barackmagot felhasználni a leves elkészítéséhez, ugyanis kellemesen kesernyés ízt kölcsönöz neki. A barackmagot feltöröm, a belső mag héját lehúzom, 2 evőkanál kristálycukorral mozsárban összezúzom, majd a leveshez adom.

 Zöld saláta gazdagon

 Hozzávalók: 1 evőkanál dijoni mustár, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál cukor, 3 evőkanál ecet, 8 + 1 evőkanál olívaolaj, 6 tojás, 40 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fejes saláta, tengeri só, frissen őrölt fekete bors, 1 cs petrezselyem zöldje.

Legelőször is készítsük el a salátaöntetet. Tegyük a mustárt, a megtisztított, finomra vágott, majd péppé zúzott fokhagymát, a cukrot és az ecetet egy befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a 8 evőkanál olívaolajat, csavarjuk rá az üvegre a fedelet, és addig rázzuk, míg a hozzávalók jól össze nem keverednek.

Főzzük keményre a tojásokat, majd tisztítsuk meg őket a héjuktól és negyedeljük. Serpenyőben hevítsünk fel 1 evőkanálnyi olívaolajat. Dobjuk rá az apróra vágott szalonnát, és süssük ropogósra. Laskázzuk a salátát egy nagy tálba, majd ízesítsük sóval, borssal és finomra vágott petrezselyem zöldjével. A tojást keverjük a salátához, és szórjuk meg az egészet a ropogós, forró szalonnapörccel. A végére nem marad más, mint hogy ráöntsük a lehűtött salátaöntetet és azonnal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek