Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk:

ABC2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.
Kóstoljon bele a vidék ízébe!

Babos rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 25 dkg fejtett bab, 1 pohár tejföl, 10 dkg búzadara, 3 tojás, őrölt bors, só, 5 evőkanál zsír.

A babot puhára főzzük, 1 evőkanál zsírral leforrázzuk, sóval és borssal ízesítjük. A búzadarát elkeverjük a tejföllel és a tojássárgájákkal, sózzuk, és állni hagyjuk. A habbá vert tojásfehérjét óvatosan a tejfölös masszához keverjük. A réteslapokat megfröcsköljük olvasztott zsírral, elosztjuk rajtuk a tejfölös tölteléket, majd rászórjuk a babtölteléket. Felgöngyöljük, és zsírozott tepsibe téve tetejét megkenjük zsírral és tejföllel, majd 180 fokon megsütjük.

Mángoldrolád sajtmártásban
Hozzávalók:
A roládhoz: 1 hagyma, 20 dkg előfőzött rizs, 2 evőkanál napraforgóolaj, 6 dl tyúkhúsleves (leveskockából), só, bors, 1 zöld húsú paprika, 5 dkg píneamag, 75 dkg mángold, 1 evőkanál borsos vaj.
A sajtmártáshoz: 1 dl tyúkhúsleves (kockából), 1 dl fehérbor, 1 evőkanál piros bors (konzerv), 8 dkg ömlesztett sajt.

A rizst a kockákra vágott hagymával együtt kevergetve megpirítjuk a forró olajon. Felöntjük a 6 dl levessel, felforraljuk, és sóval, borssal fűszerezzük. A főzés vége előtt körülbelül 5 perccel beleforgatjuk a kockákra vágott paprikát és a píneamagot.
A mángoldot megtisztítjuk, megmossuk és levágjuk a vastag levélereket. Forró vízben 2 percig blansírozzuk, lecsepegtetjük, és 2-2 levelet egymásra fektetünk. Elosztjuk rajta a rizses keveréket, majd a levelet felcsavarjuk és megtűzzük. A roládokat megpároljuk a forró borsos vajon. Aláöntjük az 1-1 dl levest és a bort, belekeverjük a piros borsot, még 5 percig főzzük, majd a roládokat kiszedjük.
Az ömlesztett sajtot a mártásba keverjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A tekercset a mártással együtt, friss, ropogós kenyér kíséretében tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek