Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk:

ABC2007. 08. 10. péntek2007. 08. 10.

Kép: Szőlős lepény Fotó: Németh András Péter

Kóstoljon bele a vidék ízébe!
Szőlős lepény Fotó: Németh András Péter

Szőlős-diós lepény

Hozzávalók a tésztához: 6 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 23 dkg finom- és rétesliszt keveréke, 3 tojássárgája, A töltelékhez: 15 dkg darált dió, szőlő, 10 dkg porcukor, a habhoz: 3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor
A lisztet a lágy vajjal, a porcukorral és a tojássárgájával összegyúrom. A tésztát egy órán át hideg helyen pihentetem. Azután lisztezett gyúródeszkán kinyújtom kb. 1 cm vastagságúra, és egy kb. 25 x 30 cm-es tepsibe teszem. Megszórom a megmosott, lecsorgatott szőlőszemek, a darált dió és a porcukor keverékével. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, hozzáadom a porcukrot, majd újra keményre verem. Egyenletesen elhelyezem a habot a szőlős-diós töltelékkel borított tésztán, majd a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percen keresztül sütöm.

Meggyes joghurtparfé

Hozzávalók: 30 dkg meggy, 30 dkg kristálycukor, 2 dl natúr joghurt, 4 tojássárgája, 3 dl tejszín, 2 dkg finomliszt
A meggyet kimagozom, és összekeverem 20 dkg cukorral. Állni hagyom egy napig a hűtőben, közben néhányszor megkeverem, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Másnap a tojássárgájákat 10 dkg cukorral kikeverem, beledolgozom a joghurtot meg a lisztet, és gőz fölött, kevergetve sűrűre főzöm. Ha kihűlt, hozzáadom a lecsepegtetett meggyszemeket, a kemény habbá vert tejszínt, és lazán összekeverem az egészet. Egy őzgerincformát fóliával kibélelek, beletöltöm a masszát, és a mélyhűtőben megfagyasztom. Tálaláskor a formából egy tálra borítom, a fóliát eltávolítom. A parfét forró vízbe mártott késsel felszeletelem, meggyszemekkel és tejszínhabbal díszítve tálalom.

Ezek is érdekelhetnek