Kóstoljon bele a vidék ízébe!

ABC2007. 09. 14. péntek2007. 09. 14.
Kóstoljon bele a vidék ízébe!

Fűszeres húsgombóc fapálcikán
Hozzávalók: 1 kg darált sertés- vagy pulykahús, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, bors, őrölt kömény, őrölt erős paprika

Ez az étel déli és keleti szomszédainknak majdhogynem nemzeti eledelük. Semmi bonyolult nincs az elkészítésében: a hozzávalókat jól összedolgozom, kis gombócokat vagy hurkákat formázok, vékony fanyársra húzom, majd parázson megsütöm. Érdemes fapálcát használni, erre jobban tapad a húspép, mint a fémre. Ha túl vizes a húskeverékünk, érdemes zsemlemorzsával javítani az állagán. Párolt, sült zöldségekkel, parázsban sült krumplival, fejes salátával ajánlom.

Gomolyával rakott cukkini
Hozzávalók 2 személyre: 10 dkg rizs, só, bors, 4 cukkini, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 2 tojás, 35 dkg gomolyatúró, kakukkfű, olaj

A rizst megmosom, majd enyhén sós vízben kb. 5 percig főzöm. Leszűröm, lecsepegtetem. A cukkiniket megmosom, hosszában kettévágom, a magokat kikaparom, majd egy kevés „cukkinihúst” is kiszedek kanállal. A fokhagymát összezúzom, az olajon megdinsztelem, majd a cukkinihúst hozzáadom. Sóval, borssal ízesítem, végül – időnként megkeverve – puhára párolom. A tűzről levéve a főtt rizzsel és a tojással összedolgozom, a gomolyát is belemorzsolom. Finomra vágott kakukkfűvel fűszerezem. Az egyneműsített masszát egyenletesen a cukkinik közepére, az üregbe halmozom. Ezután olajjal kikent tűzálló tálba fektetem, és alufóliával lefedve, előmelegített sütőben, körülbelül 190 fokon, 20-25 perc alatt megsütöm. A sütés vége előtt 5-8 perccel az alufóliát eltávolítom, hogy a teteje megpiruljon. Paradicsommártást ajánlok hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek