Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk.

ABC2007. 10. 19. péntek2007. 10. 19.

Kép: Öreg Sváb étterem vendéglő Üröm Császármorzsa lekvárral Fotó: Habik Csaba 2007 06 28

Kóstoljon bele a vidék ízébe!
Öreg Sváb étterem vendéglő Üröm Császármorzsa lekvárral Fotó: Habik Csaba 2007 06 28

Császármorzsa
Hozzávalók: 30 dkg búzadara, 5 dl tej, 8 dkg kristálycukor, só, 3 tojás, 10 dkg mazsola, 1 citrom, baracklekvár, vaj.

A búzadarát beáztatjuk a tejbe, majd hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát, a sót és a tojások sárgáját. Alaposan kikeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét meg a reszelt citromhéjat is. Egy tepsit kikenünk vajjal, beleöntjük a masszát, és 170-180 fokon lassan megsütjük. Amikor megsült, addig keverjük, amíg darabos, morzsás nem lesz. Tálaláskor meglocsoljuk a baracklekvárral.

Mangalicaszalonnával tűzdelt sertésmáj
Hozzávalók: 80 dkg sertésmáj, 20­25 dkg mangalicaszalonna, 1-2 szál újhagyma, só, bors, majoránna, 20-25 dkg gomba, 1 pritaminpaprika, 25 dkg rizs, olaj, friss majoránna.

A sertésmájat felszeletelem, és az előzőleg vékony csíkokra vágott mangalicaszalonnával megtűzdelem: mindegyik sertésszeletbe tűzök 2-3 szalonnacsíkot. Majd a megtisztított és vékony, hosszanti csíkra vágott újhagymából is tűzök a májba 1-2 csíkot. Sózom-borsozom, majd kevés majoránnával is megszórom. Olajat hevítek, és mindkét oldalát szép pirosra sütöm.
Míg a máj sül, a rizst felteszem főni. A gombát és a pritaminpaprikát előkészítem: megmosom, vékony szeletekre vágom a gombát, a paprikát pedig kis kockákra. Kevés olajon megpirítom őket, és az időközben megfőtt rizshez keverem. A máj is elkészül ezalatt, így ízlésesen, melegen tálalom a rizibizivel.

Ezek is érdekelhetnek