Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk:

ABC2007. 10. 12. péntek2007. 10. 12.

Kép: Töltött paprika székelyesen Apetito étteremben főzött étel Fotó: Habik Csaba 2007 06 22

Kóstoljon bele a vidék ízébe!
Töltött paprika székelyesen Apetito étteremben főzött étel Fotó: Habik Csaba 2007 06 22

Töltött paprika székelyek módjára
Hozzávalók: 10 tölteni való zöldpaprika; 40 dkg sertéstarja; 15 dkg rizs; 2 vöröshagyma; 1,5 kg savanyú hordós káposzta; 1 csokor kapor; pirospaprika; törött bors; só; 50 dkg marhadagadó; 50 dkg füstölt tarja; 4 evőkanál sertészsír vagy olaj; 3 dl tejföl

A paprikák torzsáját benyomjuk, majd éles késsel kikaparjuk az ereket és a magokat. A rizst sós vízben megpároljuk, a sertéstarját megdaráljuk. Egy nagy fej, finomra vágott vöröshagymát 2 evőkanál zsíron megfuttatunk, és hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és a párolt rizst is hozzákeverjük. Az elkészült töltelékkel megtöltjük a zöldpaprikákat.
A savanyú káposztát hideg vízben többször kimossuk, azután hagymás, paprikás zsírban megpároljuk. Adunk bele frissen vágott kaprot, esetleg sót, törött borsot. Egy nagy lábasba lerakjuk a töltött paprikákat, a kockákra vágott marhadagadót meg a füstölt tarját, és fedő alatt, nyílt lángon, lassú tűzön készre pároljuk. Tálaláskor kiszedjük a káposztát, elrendezzük rajta a húsokat és a töltött paprikákat, meglocsoljuk tejföllel, és kaporlevéllel díszítjük.

Fügefalatok karamellel

Hozzávalók: A karamellszószhoz: 10 aszalt sárgabarack; 10 dkg barna cukor; 10 dkg vaj; 2 dl tejszín.
A fügéhez: 4 ek méz; 10 ek sűrű joghurt; 4 füge.

A vajat és a barna cukrot tegyük egy serpenyőbe a kockára vágott aszalt sárgabarackkal együtt, és olvasszuk fel kis lángon kb. 5 perc alatt. Keverjük hozzá a tejszínt, és ezzel együtt főzzük 2 percet. A mézet összekeverjük a sűrű állagú joghurttal, és a félbevágott fügeszeletekre kanalazzuk. Csorgassuk rá a karamellszószt a gyümölcsre. Frissen tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek