Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk.

ABC2007. 12. 07. péntek2007. 12. 07.
Kóstoljon bele a vidék ízébe!

Tepsis heringsült

Hozzávalók: 1 kg tisztított heringtörzs; fél kg hagyma; 2 dl olívaolaj; halfűszer-keverék; citrom, kapor; chilipaprika; 2 gerezd fokhagyma.

Az olívaolajat összekeverjük a halfűszer-keverékkel, a citrom levével, a kaporral, a chilipaprikával és a zúzott fokhagymával. A haltörzseket ebben a pácban forgatjuk meg, és körülbelül egy órán át állni hagyjuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, és szép karikákra vágjuk. (A halat rácsos tepsiben érdemes kisütni.) A hagymaszeleteket a rácsra fektetjük, majd a bepácolt halat szorosan egymás mellé rakva a hagymaágyra helyezzük. Ízesebb lesz, ha a halak tetejére is teszünk 1-1 hagymakarikát, és a fűszeres olajjal is megöntözzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a halat kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük. Petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Tejszínes gombakrémleves

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma; 1 kg gomba; olaj; só; bors; pirospaprika; vegeta; 1 evőkanál liszt; 1 l húsleves; 2 dl főzőtejszín; petrezselyemzöldje.

Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon, lassú tűzön megpirítjuk, és hozzákeverjük a darabolt gombát. Alaposan összekeverjük, pirospaprikázzuk, sózzuk, borsozzuk, egy csipet vegetát szórunk bele, és együtt pároljuk. Ha puha a gomba, levesszük a tűzről, megszórjuk egy evőkanál liszttel. Kevés vízzel felengedjük, jól kikeverjük, majd hozzáöntjük a húslevest, és együtt főzzük, forrás után kb. 10 percig. Ekkor levesszük a tűzről, főzőtejszínnel sűrítjük, összeforraljuk, és galuskát szaggatunk bele, amit már előre elkészítettünk. Egy kicsit állni hagyjuk, tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjével.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek