Az én képernyőm

Riport és bulvárriport

ABCUjlaki Ágnes2008. 01. 25. péntek2008. 01. 25.
Az én képernyőm

Tény, hogy a bulvárlapoknak, bulvárműsoroknak is meg kell élniük, mindnyájukat hajtja a kényszer, hogy állandóan újabb és újabb szenzációkat hajtsanak fel. De mivel óriási a konkurencia, valamint szenzáció sem akad minden napra, ezért az adott témákat kell hatalmasra feldagasztani, majd rágni, rágni. Mindaddig, amíg már se íze, se bűze, halálosan unalmas, az ember már kiköpné, mint az agyoncsócsált rágógumit.
Itt van például a Tánczos-ügy. Lehet, hogy van egy halvány esélye annak, hogy a fiú ártatlan, de sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy gyilkos. A tévések nem tudhatják eldönteni, de nem is akarják, számukra csak a téma a fontos. Így aztán hajnalban ácsorognak a börtönkapu előtt, százharminccal tépnek Körmendre, szobroznak az utcán, kérdésekkel nyaggatják a helybélieket. Ráadásul a fiú fura bogár, s nemcsak a tíz év fogság miatt. Azért-e, mert gyermekgyilkos, vagy éppen azért volt kézenfekvő ráfogni, mert ilyen – ki tudja. De már nem is akarom tudni, oly mértékben elegem van a témából. Hiszen hosszú napok óta a vízcsapból is ez folyik. A nyolc testőr védőőrizetében, luxusautókkal hazafuvarozott fiú sztárolása, a körmendiek nem létező bosszútervével való riogatás pedig egyenesen gyomorforgató. Közben pedig mégiscsak volt egy kislány, aki ma már valószínűleg főiskolás nagylány lenne – ő kit érdekel?
Sorolhatnám a további példákat napestig. A sztárnak nevezett sorozatbeli epizódszereplő színésznőcske régmúlt anorexiájától kezdve a sztriptíztáncosnő szerelmi bújáig az ember nem tud olyan gyorsan a távkapcsoló után kapni, hogy valamiképp ne értesüljön a tévécsatornákat körbejáró témákról. A gyerekgyilkosságért elítélt fiú szabadulása immár ezek közé sorolódott.
Ám egy ellenpélda. Meg kell említenem egy riportot, amit nem bántam meg, hogy megnéztem. Egy hétig volt vezető téma a Blaha Lujza téri kis roma késelő sorsa, a szokott felszínes tálalásban. Számos stáb elment Erdélybe, hogy egyperces interjúkat csináljon a gyerek családjával. Vujity Tvrtko azonban be is ment a házukba, és aztán láthattuk a TV2 műsorában, milyen körülmények között nevelkedett a kisfiú. Az elképzelhetetlen nyomor és sötétség mindent megmagyaráz, és bizonyára sok nézőben mérsékelte az eset miatt támadt indulatokat.
Jó lenne több olyan riportot látni, ami segíti a nézőt a világ értelmezésében. Mert minél többet tudunk a minket körülvevő jelenségekről, talán annál kevesebbet értünk belőle.

Ezek is érdekelhetnek