Van egy történetünk

Ikerpárból házaspár

ABCUjlaki Ágnes2008. 01. 18. péntek2008. 01. 18.
Van egy történetünk

Valódi sorstragédia jutott osztályrészül egy fiatal brit házaspárnak. Röviddel esküvőjük után kiderült: ikertestvérek. Közelebbit nem lehet tudni róluk személyiségi jogaik védelme miatt. A dráma akkor került nyilvánosságra, amikor a napokban egy angol főrend, Lord Alton a felsőházban hivatkozott rá. A parlamenti vita a mesterséges fogantatási, illetve az örökbeadás adatkezelési szabályainak módosításáról folyt. Azóta a brit sajtó nagy terjedelemben tárgyalja a fiatalok ügyét.
Az ikreket még újszülött korukban fogadta örökbe két különböző család. A testvérek soha nem szereztek tudomást egymás létezéséről. Viszont a véletlenek összejátszása folytán valahogy találkoztak, egymásba szerettek és összeházasodtak. Akkor derült ki, hogy addig ismert adataik csak felvettek, s valójában azonos napon és órában, azonos szülőktől születtek. Ezért a házasság a családjogi törvény alapján eleve érvénytelen és megsemmisíttetett.
Lord Alton az ügyet annak a véleményének az alátámasztására hozta fel a parlamenti vitában, hogy ha nem biztosítják az örökbefogadott, illetve donorok révén, mesterségesen fogant gyermekeknek a jogot biológiai szüleik megismerésére, az további hasonló esetekhez vezethet. A felsőházi tag olyan törvénymódosítást javasol, amelynek alapján minden gyermek „genetikai előtörténetét” meg kellene őrizni. Eddig is megvolt erre a lehetőségük a 18. évüket betöltötteknek (mint ahogyan Magyarországon is), de nem volt kötelező. Mivel korunkban egyre több az ikerpár, egyre több a mesterséges beavatkozás, nem is olyan elméleti ez a veszély. Az egymástól hivatalosan is elszakított fiatal házaspár-ikerpárnak pedig nincs kárpótlás.

Ezek is érdekelhetnek