Van egy történetünk

Adócsalók Európában

ABCUjlaki Ágnes2008. 03. 07. péntek2008. 03. 07.
Van egy történetünk

Tovább dagadozik a Németországban kirobbantott adócsalási botrány. Mint lapunk is beszámolt róla, a rendkívül szigorú német adóhivatal ötmillió euróért (több mint egy és negyedmilliárd forintért) megvásárolta a legnagyobb liechtensteni bank ügyfeleinek adatait. Ennek alapján eljárást indítottak több száz gazdag német polgár – köztük több vezető személyiség – ellen azzal a váddal, hogy jövedelmük egy részét eltitkolták és kisíbolták a szomszédos törpeállamba, amely Európa adóparadicsomának számít rugalmas és laza adótörvénye miatt.
Miután Liechtenstein rossz színbe került, és bankjainak biztonsága megingott, nagy erővel fogott az adattolvaj személyének kiderítéséhez. Kiderült, hogy egy 42 éves férfi, Heinrich Kieber a tettes. A nagyhercegi család tulajdonában lévő Liechtenstein Global Trust  (LGT)  nevű bank egyik alkalmazottja volt két évig. A 77 ezer nemzetközi ügyfelet kiszolgáló, 100 milliárd svájci franknyi vagyont kezelő bank egyik leányvállalatának informatikusa volt, széles körű hozzáférési lehetőséggel. 2002-ben elbocsátották, mert fedezetlen csekkel fizetett, amiért pénzbüntetésre is ítélte a bíróság. Kieber elhagyta az országot is, előzőleg azonban négy CD-re kimentette az általa bevitt ügyféladatokat. Először Liechtensteinben próbálta meg eladni a lopott adatokat, megkereste magát a nagyherceget is, de elutasították. Több évnyi alkudozás után a bank egy bírósági ítélet nyomán visszaszerezte a lemezeket, és megsemmisítette. De voltak másolatok is, ezeket sikerült eladni a német adóhatóságnak.
A lemezeken százmilliós nagyságrendű adóelkerüléssel 1400 számla szerepel, ebből 600 a német. A német kormány felajánlotta, hogy más országok is hozzáférhetnek az információkhoz. Számos állam jelentkezett, így Magyarország is. A magyar APEH is kíváncsi lett, bár adótörvényeink szerint a 2001–2002-es cselekmények mára elévültek, így nem büntethetők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek