Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk.

ABC2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.

Kép: Klasszikus csirkepaprikás erdei gombás túrógombóccal NAP

Kóstoljon bele a vidék ízébe!
Klasszikus csirkepaprikás erdei gombás túrógombóccal NAP

Csibepaprikás erdei gombás túrógombóccal

Hozzávalók: 1 csirke (1-1,5 kg) • 3 vöröshagyma • 10 dkg zsír • 1 gerezd fokhagyma • 1 paradicsom • 1 zöldpaprika • só • őrölt bors • pirospaprika • 3 dl tejföl • 2 evőkanál liszt • friss kapor a díszítéshez
A túrógombóchoz: 50 dkg túró • só • 8 tojás • 2 dl búzadara • 30 dkg erdei gomba (vargánya, rókagomba stb.) • 1 vöröshagyma • 1 csokor petrezselyem zöldje • őrölt bors • olaj

Először a túrógombócot állítjuk össze, mert annak egy kicsit állnia kell: a túrót krumplinyomón áttörjük, megsózzuk, és hozzáadjuk a felvert tojásokat. Összekeverjük a búzadarával, és a hűtőben 1 órán át pihentetjük.

Közben elkészítjük a pörköltalapot: finomra aprítjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk a zsíron. Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot meg a paprikát, megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a feldarabolt csirkét. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, kevés vizet öntünk rá, és fedő alatt, takaréklángon puhára pároljuk.

Egy fazékban vizet teszünk fel forrni. A túrómasszából vizes kézzel gombócokat formázunk, és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Szűrőlapáttal kiszedjük és lecsepegtetjük.

A gombát megmossuk, és cikkekre vágjuk. Egy kevés olajon megpirítjuk a hagymát, rádobjuk a gombát és a saját levében megpároljuk. Amikor zsírjára sült, megsózzuk, borsozzuk, és aprított petrezselyem zöldjével megszórjuk.

Amikor a csirke puhára főtt, kiszedjük a lábasból. A paprikás szaftot behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, és még egyszer kiforraljuk. A paprikás csirkét tányérokra szedjük, a túrógombóccal körítjük, és ráhalmozzuk a gombát. Friss kaporral meghintve kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek