Menekülés a börtönbe

Vannak települések, melyeket napjainkban hátukra kapnak a bűnügyi média hullámai. Daliás időket megért városok, községek ezek, olyanok, melyekre a történelem egynémely korszakában irigykedve tekintettünk. Érkeznek arról az Ózdról szívfacsaró tudósítások, melynek NB I-es focicsapatát, híres kézilabdagárdáját országszerte éppúgy megsüvegelték, miként az egész acélváros jómódját.

ABCPalágyi Béla2009. 07. 24. péntek2009. 07. 24.
Menekülés a börtönbe

Tatabányán is a Grosics Gyulával felálló futballcsapat volt sokáig a téma, aztán Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő vitte világszerte hírét a bányásztelepülésnek. Mostanában sajnos a lapok „fekete oldalain” is fel-feltűnnek az egykori ipari centrumok nevei. Tatabányán április 24-én az keltett riadalmat, hogy egy baseballsapkás, morcos férfi betört egy takarékszövetkezetbe, és miközben sakkban tartotta a személyzetet, felmarkolt néhány köteg tízezrest, majd hamarosan köddé vált. A rendőrök persze nagy erőkkel folytatták a nyomozást – eredménytelenül. Milyen nagy volt azonban a meglepetésük, amikor pár nappal ezelőtt besétált az őrsre egy baseballsapkás férfi, akire hajszálpontosan ráillett a rabláskor kiadott személyleírás. A rendőrnek nem kellett a bilincs után kapkodnia, a férfi ugyanis közölte, hogy ezennel itt és most ünnepélyesen megadja magát. Azért vette fel a takarékszövetkezeti látogatáskor viselt ruháit, hogy megkönnyítse az azonosítását. Mivel attól tartott, hogy a bűnüldözők esetleg heveny napszúrásos tünetre gyanakodnak majd vagy ostoba viccnek tartják a jelentkezését, megmagyarázta azt is, mi vitte áprilisban a bűn útjára: a lakása rezsijét sem tudta kifizetni, nemhogy a törlesztőrészletet, ezért kellett felnyalábolnia a néhány pénzköteget. Nincs azonban olyan hosszú kolbász, aminek egyszer vége ne lenne, így a zsákmány is lassacskán elfogyott. Most tehát el kellett döntenie, hogy mit tegyen: bűnös úton szerezzen-e újra pénzt, avagy bemeneküljön a börtönbe, ahol vigyáznak arra, nehogy megtévedjen… A rendőrök természetesen megígérték, hogy megóvják a hirtelen felindulásból elkövetett bankrablástól, és kezdeményezték is előzetes letartóztatásba vételét. Hogy miért álltam elő a múlttal? Azért, mert mintha valami elemi tisztesség csak maradt volna az emberünkben…

Talán abba a rablóba is szorult valamicske, aki ugyancsak Tatabányán, a napokban leütött egy postai kézbesítőt, és több százezer forinttal kereket oldott. Bár ha visszahozná, az már olyan lenne, mint egy Grimm-mese.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek