Miért pont a buszsofőröket?

Csendben, szinte észrevétlenül konfrontálódott a buszon utazók egy jelentős része és a volánt forgatók társadalma. Nyilván a nyári szünet teszi, hogy pedagógusverésekről hallgat a krónika, helyettük viszont más közfeladatot ellátókat találtak meg a hivatásos bajkeverők.

ABCPalágyi Béla2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.
Miért pont a buszsofőröket?

Kap a buszsofőr akkor is, ha jegyet kér, akkor is, ha rendre utasít, de akkor sem kerülheti el a balhét, ha egy szusszanásnyi időre egy kerek napernyő alá húzódik erőt gyűjteni. Hogy miért jár rá a rúd ennyire a sofőrökre, ennek több oka lehet. Van benne feltehetően némi irigység is: miközben mi zötykölődünk egymásba csimpaszkodva az utastérben, ő kényelmesen nyújtózik a teleszkópos ülésében. A megállóban jegyet kínál, olykor rendet teremt a kocsiban, a hangja felerősödve hallatszik a mikrofonból. Egyszóval egy békés világban mindezért akár divatszakma is lehetne az övé. De nincs békés világ. Az utasokban indulat feszül, s ha ehhez néhány pohár ital is járul, no meg bátorító haver is segít az erősködésben, kész a balhé. A hétvégén különösen rossz buszsofőrnek lenni: szombaton, a fővárosi Mátyás téren, a 99-es buszon egy 80 éves asszony védelmére kelt egy szolgálaton kívüli pilóta. A három ifjú, aki addig az idős hölgyet molesztálta, a sofőr ellen fordult, aki elővette engedéllyel tartott gázpisztolyát. Tüzelt is vele, bár nagy riadalmat nem okozott. Végül a rendőrök szabadították ki szorult helyzetéből, és a verekedőket előállították. A megvert buszosnak most bizonyítania kell, hogy jogos volt a fegyverhasználat. Eléggé ütötték-e ahhoz, hogy elővegye zsebéből a „nehezéket…”

A 7-es buszon azért támadták meg a volán forgatóját, mert az valamikor leszállított egy ittas havert, akinek, heveny alkoholizmusából kifolyólag, még a jármű is átment a lábfején. Éjszaka történt a dolog, az elkövetők felszívódtak a sötétségben. Az ejtőző sofőr pedig, aki a napernyő alatt gyűjtött erőt a következő fordulóhoz, az Örs vezér terén volt útjában egy erős társaságnak. Kaptak a felhevült utasoktól vidéken is Volán-sofőrök. Volt, aki a távolsági buszon sokallta a viteldíjat, és nem óhajtotta megváltani a jegyét, ezért dulakodott a sofőrrel. A mozdonyvezetők egyelőre biztonságban vannak. A pedagógusok pedig csak reménykedhetnek benne, hogy a szeptember egy olyan tanévet hoz, amikor nem tanárverésekről szólnak majd a híradások...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek