Csak játszottak, mégis bűnöztek

Megszületett a döntés: kiadhatják az Egyesült Államoknak Gary McKinnon skót hackert, aki az USA védelmi minisztériuma és űrkutatási intéze, valamint a hadsereg, a légierő és a haditengerészet számítógépei ellen intézett támadásokat.

ABCUjlaki Ágnes2009. 08. 28. péntek2009. 08. 28.
Csak játszottak, mégis bűnöztek

Barátnője nagynénjének londoni lakásából összesen 97 komputert tört fel, ezzel 150 millió forintnyi tényleges kárt okozva, nem beszélve a biztonsági fenyegetettségről. Ha a 43 éves egykori fodrászt kiadják, akkor ott – mivel a katonai számítógépek elleni hackertámadás terrorcselekménynek számít – 70 év börtönt is kaphat. Nehezíti a férfi helyzetét, hogy beismerő vallomást tett, bár azt mindig hangoztatta: nem terrorakciót akart végrehajtani, csupán ufókról szóló anyagokat keresett, mert érdeklik a földön kívüli értelmes lények. Ám az amerikai ügyész szerint McKinnon minden idők legnagyobb, számítógépek elleni támadásait hajtotta végre. Az ilyen, nagyon ügyes műszaki zsenik gyakran nem gondolnak arra, hogy bűvészkedésükkel bűncselekményt hajtanak végre.

Könnyebben megúszta a hasonló szórakozást egy román diák. A 23 éves Eduard Lucian Mandru 2006-ban feltörte a Pentagon szervereit, ezzel veszélyeztetve az Egyesült Államok védelmi rendszerét. Ő azzal védekezett, hogy egy internetes játék közben keveredett a Pentagon szervereire. Egy hónapos letartóztatás után, másfél millió forintnyi kaució megfizetése árán szabadlábra helyezték. De meghatározatlan időre eltiltották az internetezéstől. 

Ezek is érdekelhetnek